Прочитај ми чланак

ТРАМП ПОВЕЋАО БУЏЕТ: Америчка војска припрема јавност за нову операцију

0

Ове недеље влада САД је по први пут признала да се њихови војници боре на фронту у Ираку против Исламске државе (ИД, некад ИДИС/ИДИЛ).

Pentagon

Највећи руски медиј, Раша тудеј, објавио је интервјуе неколико аналитичара поводом сумње да се САД припремају за повећање трупа у Ираку.

Ове недеље влада САД је по први пут признала да се њихови војници боре на фронту у Ираку против Исламске државе (ИД, некад ИДИС/ИДИЛ). Пентагон је пренео да су се амерички војници нашли на удару у Мосулу, граду у коме се захуктава борба. Те изјаве су контрадикторне са претходнима у којима америчко особље наводно служи само да даје савете у борби за преузимање града.

Према Брајану Бекеру из коалиције ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism – Покрени се да се заустави рат и оконча расизам) „већ неко време“ је Америка укључена у борбене операције.

„Ми знамо да су амерички војници рањавани и убијани у борбама, укључујући борбу за источни Мосул“, рекао је за Раша тудеј. Међутим, важно је да се схвати да је „Пентагон признао да амерички војници учествују у борбама“ и да не служе само за савете и обучавање.

По његовом мишљењу Трампова администрација припрема јавност на веће војно ангажовање у Ираку и Сирији. Сутра, 28. фебруара, секретар одбране Џејмс Матис даће Доналду Трампу извештај о новој стратегији по којој ће ИД у Ираку и Сирији бити побеђен. Истог дана, Председник ће одржати први говор на заједничкој седници Конгреса.

irak vojska

Јединице за борбу против тероризма

„Ово је политичка припрема јавног мњења за веће ангажовање трупа у Ираку.“, каже Бекер, али на питање да ће се ово претворити у праву војну операцију, одговара да „постоје озбиљна ограничења у овој администрацији, као и у било којој другој.“

„Сетитe се кампање у марту 2016. када је Трамп рекао да ’ћемо послати 20.000-30.000 хиљада војника у Ирак. То су ми рекли генерали. То чујем.’ Наравно то није дефинитивно, то је само изјава генерала. Међутим, истакао је цифру од 20.000-30.000. Да ли заиста Трамп може то да уради? Могу ли Американци и да ли ће Американци толерисати тај ниво ангажовања трупа у Ираку? Не верујем у то“, каже аналитичар.

„Такође, америчка влада се труди да докаже свој значај у борби против ИДИС-а у Сирији. Иран, Турска, посебно Русија и Сиријска арапска армија побеђују ИДИС и Ал Каиду. Трамп жели да поново уђе у ту игру.“

Према последњим информацијама, Трамп је одлучио да повећа буџет војске за 54 милијарди долара, као део обнове америчке „сиромашне војске“. Трамп је такође обећао да ће смањити домаћу потрошњу и урадити више са мање.

Детаљи новог буџета биће откривени у марту, али ће сутра Трамп пред Конгресом дати преглед поделе. Током састанка са гувернерима у Белој кући, Трамп је изјавио да ће буџет бити велики за „јавну и националну безбедност“ и одредио „историјско повећање трошкова за одбрану како би обновио осиромашену војску.“

Међу другим приоритетима, поменуо је замену Обамакера, инвестирање у инфраструктуру и убрзање прегледа стања околине. „Урадићемо више са мање и учинити владу одговорном и поузданом“.

Обамина администрација је тражила 582,7 милијарди долара за одбрану у текућој години, укључујући 58,8 милијарди долара за борбу преко мора.

Превод за Србин.инфо: Етома

Упутнице

https://www.rt.com/usa/378776-trump-budget-defense-increase/

https://www.rt.com/op-edge/378501-troops-trump-mosul-us-iraq/