Прочитај ми чланак

Николић у СБ УН: Србија никад неће признати самопроглашено Косово

0

„Ускоро ће се навршити четири године од постизања првог Бриселског споразума. Кључни сегмент тог споразума, договореног и потписаног, односи се на формирање Заједнице српских општина, које, нажалост, још није ни почело. Представници Приштине све отвореније поручују да њих ова заједница и не занима и да се неће држати договора, чији је гарант ЕУ“

СРБИЈА никада неће признати самопроглашено Косово, шта год да јој буде нуђено заузврат и каквим год притисцима да буде изложена, истакао је председник Србије Томислав Николић на седници Савета безбедности УН.

nikolic foto darko cirkov2

„Реч је о одбрани принципа и о трајној наклоњености правди. Онај ко се држи принципа и ко се бори за правду, увек је у праву“, рекао је Николић.

Он каже да је Србија чврсто опредељена за наставак дијалога Београда и Приштине јер се руководи интересима регионалне стабилности и визијом другачијег, помирењу и демократским вредностима истински посвећеног региона.

„Међутим, да би дијалог био истински сврсисходан, мора бити утемељен на искреној жељи за решавањем проблема на бази компромиса и никако не сме бити злоупотребљаван као платформа за наметање интереса једне стране, а поготово не за наметање једнострано проглашене независности Косова“, нагласио је Николић и додао да је Србија несумњиво посвећена решавању свих отворених питања путем дијалога у статусно неутралном оквиру.

Према његовим речима, примарни циљ Србије био је, јесте и биће – очувати мир, стабилност и људске животе, због чега је учињено све да би се смириле тензије на Косову и Метохији, које су претиле да ескалирају.

„Порука коју са овог места желим да пошаљем свим екстремистима јесте да мирна решења немају алтернативу. Проблеми и отворена питања морају се решавати дијалогом, а не претњама и употребом силе“, поручио је Николић.

Он је изразио очекивање да међународна заједница јединствено стане у одбрану стабилизације ситуације, не само на Косову и Метохији, већ и на западном Балкану и у том смислу истакао да су веома штетне изјаве у вези са могућим формирањем такозване војске Косова.

Он каже да је Србија у оквиру дијалога конструктивна и реална у предлозима и да је спремна на компромисе који нису лаки, али да такав приступ није праћен истом таквом намером друге стране.

„Ускоро ће се навршити четири године од постизања првог Бриселског споразума. Кључни сегмент тог споразума, договореног и потписаног, односи се на формирање Заједнице српских општина, које, нажалост, још није ни почело. Представници Приштине све отвореније поручују да њих ова заједница и не занима и да се неће држати договора, чији је гарант ЕУ“, каже Николић.

Истичући да не може бити истинског помирења без процесуирања свих злочина, Николић је рекао да је то обавеза према породицама које имају право да сазнају истину о судбини својих најближих.

„Србија никад није оспоравала потребу да одговарају сви који су починили ратне злочине, без обзира на етничку припадност“, навео је Николић.

Говорећи о захтеву Србије да Француска изручи Рамуша Харадинаја, осумњиченог за најтеже ратне злочине, Николић је истакао да „тај нечовек, један од команданата терористичке Ослободилачке војске Косова, у настојању да избегне задовољење правде, не преза да и данас, пред очима Европе и света, отворено прети новим ратом, говорећи да ће Србија проћи као 1999. године“.