Прочитај ми чланак

„ХРВАТИ ОД ПРЉАВОГ ОРУЖЈА згрнули милијарду евра“

0

Према последњим подацима, Загреб је забележио рекордну продају застарелог оружја Саудијској Арабији у 2016. години, игноришући основане сумње како ће роба бити преусмерена за Сирију. УН-ове конвенције, иначе, забрањују трговину оружјем ако продавац зна да ће оно бити преусмерено у проблематичне ратове.

Према тим подацима, у првих девет месеци прошле године, Загреб је продао муницију, мине и ракетне бацаче у вредности од 83 милиона евра. Укупно је Хрватска, од децембра 2012. године и почетка рата у Сирији, извезла оружје и муницију вредно 126 миилиона евра Саудијској Арабији и 44 милиона евра Јордану, према подацима с интернет странице „УН Цомтраде“, пише „Еxпресс.хр“.

575755_stinger_f

У децембру 2012. први теретни авиони одлазе са загребачког аеродрома „Плесо“ и лете према Јордану. У њима се налазе пошиљке оружја: бацачи граната, муниција, пушке и кациге.

3.000 тона оружја

Део оружја прикупљен је из хрватских складишта. Остатак је допремљен из неколико европских земаља и преусмерен даље према Јордану. Готово три године касније, у септембру 2015, прве колоне избеглица из Сирије стижу на хрватску границу. Каква је веза између ових догађаја? Крајње одредиште оружја које је из Хрватске допремљено у Јордан било је Сирија, односно побуњеници који су покушавали да свргну тамошњег председника Башара ал Асада. Достава оружја је, наводно, договорена у Америци између Хрватске и Саудијске Арабије. Та земља је логистички и војно стварала јединице које су биле заметак Исламске државе, а које су данас окосница те државе. У фебруару 2013. избио је скандал.

Хрватска продаје оружје и зарађује милионе евра на рату у Сирији

„Њујорк тајмс“ је објавио чланак у којем описује доставу оружја из Хрватске прозападним сиријским побуњеницима преко Јордана. У само три месеца, од децембра 2012. до фебруара 2013, са загребачког аеродрома „Плесо“ 75 транспортних авиона „Туркисх Царга“ и „Јорданиан Интернатионал Аир Царга“ у Јордан превезло је чак 3.000 тона оружја. Како сазнају „24сата“, договорено је да оружје стварно плати Саудијска Арабија, а да се оно формално фактурира као продаја Јордану.

Од тада су с Плеса следеће две године у континуитету стално кретале испоруке свих врста оружја према Јордану који их је прослеђивао на сиријско и ирачко ратиште.

Упитна улога САД

Упитна је била и улога САД-а у целој причи. Истина је да су САД знале да се све то догађа, али ниједним гестом нису хтеле да се уплићу у процес. Цео случај се наводно базирао искључиво на трилатералном договору Хрватске, Саудијске Арабије и Јордана. Хрватско министарство обране вишекратно је упозорено да оружје завршава у неконтролисаним исламистичким скупинама, међутим испоруке су се настављале. С тим је проблемом била упозната и бивша министарка спољних послова Весна Пусић, али је изостала и било каква њена реакција, што је чудно с обзиром на то да је Хрватска у УН-у гласала за Споразум о трговини оружјем.

Тај споразум снажно обавезује чланице да воде рачуна хоће ли оружје којим тргују бити употријебљено против цивила, што је апсолутно случај с милитантима у Сирији, или у почињењу ратних злочина. Уосталом, од 2008. Хрватска се обвезала да спроводи осам критеријума ЕУ при извозу оружја, од којих један изричито наводи забрану извоза оружја у случају „ризика од преусмеривања робе унутар земље дестинације или извоза у трећу земљу под нежељеним околностима“.

Хрватска пушка у рукама џихадиста

Ситуација за Хрватску постаје изразито неугодна следећих месеци када су се појавиле снимке хрватског оружја у рукама радикалних исламистичких скупина. Британски блогер је на својој страници објавио фотографије радикалних бораца с хрватским ракетним бацачима РБГ 6. Ти радикални борци постали су језгра Исламске државе. Према тим подацима, Хрватска је те године у Јордан извезла оружје вредно 6,9 милона америчких долара. Реч је о 380 бацача граната, 38 комада „војног оружја“, два милиона комада муниције, 4.800 пушака и 2.500 кацига, па је практично немогуће избећи закључак да је реч управо о оружју које је, упркос ембаргу, завршило у Сирији.

У извештају, међутим, стоји да је Хрватска с Јорданом уговорила заправо извоз оружја од чак 33 милиона долара. То значи да је у следећим годинама Хрватска Јордану требало да испоручи оружје вредно још око 26 милиона долара. Реч је о 3.230 бацача граната, 412 комада „војног оружја“, те око 10.000 пушака и четири милиона комада војне муниције.

Међутим, годишњи извештај за 2013. и 2014. годину објављен је без таблице земаља у које се оружје извози, па се више не види колико је оружја завршило у Јордану.

„Све ово нас потпуно делегитимира да се правимо као да нас се не тиче сиријски сукоб, у њега смо на овај прљави начин упетљани и више него неке бивше колонијалне силе на чију се кривицу данас позивамо. За судбину сиријских избјеглица и ми смо због наше владе криви, и дужни смо сносити терет њихова збрињавања.То је суочавање с истином и испит наше хуманости“, пише хрватски „Експрес“.