Прочитај ми чланак

ЕУ ЗАХТЕВА: Србија да призна Косово, Срби на Косову да се одвоје од Београда

0

Европски парламент тражи да власти у Приштини "одмах установе Заједницу српских општина сагласно споразуму, потписаном уз посредовање Европске уније".

Такође, у предлогу резолуције о Косову, коју треба да усвоји Спољнополитички одбор Европског парламента, наводи се да то треба урадити у складу с одлуком „Уставног суда Косова“.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

У предлогу резолуције, коју потом, на пленарном заседању, треба коначно да усвоји и Европски парламент, наводи се да још није почела ни израда статута Заједнице српских општина, која је у документу означена као „асоцијација“, како је називају власти у Приштини.

Извештач Европског парламента за Косово, аустријска посланица „зелених“ Улрике Луначек, израдила је извештај који је послужио као основа за предлог резолуције. У њему се поново позива пет чланица ЕУ које не признају независност Косова, да то учине, уз тврдњу да би то „допринело нормализацији односа Београд-Приштина“.

Такође се „хитно тражи од руководилаца српске заједнице на Косову да свој положај и улогу у потпуности уграде у косовске институције, да се одвоје од Београда и конструктивно раде, на добробит целог становништва Косова“.

Србијо, не уплићи се у улазак Косова у међународна тела

Представници Српске листе која је раније учествовала у раду владе у Приштини, саопштили да се неће вратити у косовске институције све док не почне формирање Заједнице српских општина, на шта су се власти у Приштини обавезале потписивањем споразума о томе још августа 2015. године.

У документу о којем расправља Спољнополитички одбор Европског парламента, изражава се и „забринутост због и даље постојећих српских паралелних структура, и тражи се њихово уклањање“.

Европосланици „позивају заинтересоване стране да нађу прихватљиво и задовољавајуће решење за положај Рударског комплекса Трепча“. Такође се поздравља то што је Косово добило статус посматрача у Савету Европе и „позива се Србија да се не уплиће у улазак Косова у међународна и регионална тела“.