Прочитај ми чланак

„БЛИЦ”: Које Вучићев тројанац у опозицији?

0

Све је извесније да ће у трку за председничке изборе ДЈБ ући са својим кандидатом. То значи - три кандидата из проевропског грађанског корпуса опозиције, мање шансе за успех и још више забуне међу бирачима.

– Два кандидата су имала довољно времена да покажу да ли су у стању да подигну заинтересованост опозиционог бирачког тела да изађе на изборе. Показало се да не могу, да ће, ако наставе да трче одвојене кампање, Александар Вучић победити у првом кругу – изјавио је Саша Радуловић, лидер ДЈБ. Из тог покрета најављују и да ће, уколико се опозиција не договори око једног кандидата, имати свог.

k

Такав став покрета ДЈБ, који је популарност стекао највише захваљујући друштвеним мрежама, на Твитеру и Фејсбуку овог пута наишао је на жестоку осуду. Како се појавила вероватноћа да ће у трку ући и њихов кандидат, највероватније Мирослава Миленовић, почеле су и све жешће прозивке имеђу опозиционара.

Противници тврде да је „Радуловић Вучићев министар и да намерно минира шансе опозиционих кандидата“. С друге стране, у ДЈБ кажу да тројанце треба тражити на другој страни, међу онима који не желе да прихвате идеју да се само једним заједничким кандидатом може довести у питање Вучићева убедљива победа.

НЕМА ПОМИРЉИВОСТИ

Често исплива став и да су Јеремић, односно Јанковић убачени елементи који треба да скину гласове оном другом и тако обезбеде победу лидера напредњака у првом кругу.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар каже да не мисли да у опозицији постоји тројански коњ, јер сви размишљају шта ће након председничких избора и где ће бити на новој реконфигурисаној политичкој сцени. Како наводи, у овом моменту му је прилично немогуће да Јеремић или Јанковић играју за Вучића.

– Имају другачије мотиве, јер не желе да угасе своје политичке каријере после ових избора. Зато им не иде наруку кокетирање с Вучићем. Обојица су врло оштри у критикама према власти, нема чак ни најситнијих елемената помирљивости у њиховим изјавама – наводи Клачар.

Он сматра да ни СДС, ЛСВ или ДЈБ свесно не раде за Вучића, док Чедомир Јовановић својим понашањем шаље поруку да има план Б и вероватно је свестан да политички може да преживи само као део неког ширег аранжмана.

Политички аналитичар Милан Николић сматра да Вучићу није потребан тројанац, и да лидер СНС има озбиљне шансе за победу, можда већ у првом кругу.

– Мислим да доста тога зависи од резултата Војислава Шешеља, он је у јавном мњењу потцењен. С друге стране, не верујем ни да су Вук Јеремић и Саша Јанковић убачени елементи, јер чак и када се њихови проценти саберу, други круг није известан – наводи Николић за „Блиц“.

Он каже да ДЈБ покушава да заљуља чамац и задржи пажњу на себи.

– Опозиција је у јадном хаосу, не треба им тројански коњ – закључује Николић.

БЕЗ ГАРАНЦИЈЕ

Опозиција има лимитирано бирачко тело којем се обраћа, па је логично да ће евентуални кандидат ДЈБ смањити шансе да постигне неки бољи резултат. Клачар каже да постоји резервоар гласова опозиције који ће се делити према броју кандидата.

– Нико не може да гарантује да ће већи број кандидата довести до веће излазности. Такође, не можемо са сигурношћу да тврдимо да ће ти који преломе да изађу гласати за опозицију – наводи Клачар.

Клачар објашњава да сваки нови кандидат прави штету опозицији.

– Мислим да је касно за договор Саше Јанковића и Вука Јеремића. Њих двојица су већ увелико у кампањи, потрошени су неки ресурси, новац. Што се тиче Радуловићевог плана према којем би се функције расподелиле унапред, он је можда пио воду у септембру или октобру. Ствари су сад већ одмакле – наводи Клачар.

Миленовићева аутсајдер

Шансе Мирославе Миленовић за озбиљнији резултат на председничким изборима су минималне.

– Чини се да би велики успех био уколико би успела да понови резултат ДЈБ са парламентарних избора. Нема препознатљивост, већ касни с кампањом и, коначно, имаће с друге стране Јанковића и Јеремића, који бирачком телу нису страни и који имају веће шансе – наводи Бојан Клачар.

Шешељева улога

За лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља се често може чути да ради управо за Вучића. Он у јавним наступима никада не критикује премијера, што није случај када је реч о актуелном председнику Томиславу Николићу. Иако има добар рејтинг према истраживањима јавног мњења, бројна су мишљења да ствари не стоје баш толико добро у његову корист, већ се овај екстремни политичар користи када је потребно заплашити грађане, али и међународну заједницу.