Прочитај ми чланак

ШИРОМ ЗЕМЉЕ СНС-БАБЕ КАО АКТИВИСТИ: Партије без казне због узнемиравања грађана

0

* Ђорђевић: Понашање страначких активиста на терену постало не само непристојно и неморално, већ спада у узнемиравање * Клачар: Као и код сваког облика узнемиравања, грађани могу да се обрате полицији

Страначки активисти у Србији одавно су прешли границу дозвољених политичких активности на терену и у „раду“ са бирачима крше низ закона, због којих грађани могу да их пријаве полицији – због узнемиравања, упорних долазака, тражења личних података или сигурног гласа за свог представника.

Baba u Leskovcu

Мерење крвног притиска по кућама или чак пружање фризерских услуга, што је последња у низу активности Српске напредне странке, такође су прекршаји за које би странке требало да одговарају.

Закон о финансирању политичких активности, чије спровођење контролише Aгенција за борбу против корупције, јасно прецизира које су активности странака дозвољене, а за које би оне требало да сносе одговорност. Међутим, ниједна до сада није санкционисана због незаконитог понашања својих активиста у низу предизборних кампања. Чињеница је да странке такве активности подржавају и финансирају, због чега би требало да реагује Aгенција за борбу против корупције. Хуманитарне активности, пружање правне и здравствене помоћи, подела основних животних намирница (уље, шећер, брашно, хлеб, млеко…) и новца бирачима, само су неки од грубљих прекршаја политичких партија.

Обрадовић: Репресалије над народом

Председнички кадидат Двери Бошко Обрадодовић истиче за Данас да актуелни режим врши репресалије над читавим народом.
– Један човек влада обесмишљавањем институција, страхом, претњама и поткупљивањем. Грађанима је то постало јасно, оцењује Обрадовић.

Председник Aдвокатске коморе Србије, Драгољуб Ђорђевић, каже за Данас да је понашање страначких активиста на терену постало не само непристојно и неморално, већ спада у узнемиравање.

– Ненајављено лупање на врата и захтевање да се политички изјасните јесте атак на приватност и у директној је супротности правилима демократије, где су политичка осећања и опредељења дефинисана као интима човека. Вршење притиска на грађане на тај начин је недопустиво и кажњиво – наглашава Ђорђевић.

Директор ЦеСИД-а, Бојан Клачар, каже за наш лист да је теренска кампања легитимна и уобичајена у већини демократских земаља, али да се код нас страначки активизам злоупотребљава јер излази ван легалних оквира. 

– Страначки активисти могу да иду од врата до врата, достављају пропагандни материјал, причају са бирачима. То је теренска кампања која се практикује свуда у свету и у том смислу нема прекршаја. Суверено право сваког грађанина је да не мора активистима да отвори врата или са њима прича. Aли, ако су они и поред тога упорни, настављају да долазе и звоне на врата, то постаје прекршајно дело. Као и код сваког облика узнемиравања, грађани могу да се обрате полицији – истиче Клачар. Као теже прекршаје, наш саговорник наводи тражење личних података и прављење евиденције бирача, чиме се крши низ закона везаних за приватност и заштиту података о личности.

– Следећи проблем су активности које странке по закону не би смеле да раде – да пружају здравствене, правне или било какве друге услуге. То је у супротности са Законом о финансирању политичких активности, чије спровођење контролише Aгенција за борбу против корупције – наглашава Клачар.

 

Нико из Српске напредне странке, чији активисти предњаче у кршењу закона у раду са бирачима на терену, није желео да коментарише за наш лист наводе стручњака о њиховим нелегалним активностима.

Дозвољена средства за политичке активности

Закон о финансирању политичких активности подразумева средства за финансирање редовног рада политичких субјеката за: рад са бирачима и чланством; трошкове превоза и одржавања скупова; трошкове промоције, рекламног материјала и публикација; трошкове истраживања јавног мњења, обуке; међународну сарадњу; трошкове зарада и накнада запослених; комуналне трошкове.

СНС БАБЕ

„Mени је јутрос закуцала на врата моје куће баба старости од 55-60, на Звездари.

Представила се и рекла да је из СНС.

Ја јој рекох: „ДОВИЂЕЊА”.

Окренула се и отишла.

Поздрав и ширите даље.

Други пут вам шаљем и слику са видео надзора.

Почело је. Паника.

Боро са Звездаре.”

Ово је једно од писама које свакодневно редакција Србин.инфо добија, а у којем житељи из места диљем Србије нас обавештавају да их попут неке секте опседују активисти СНС, који су по правилу старије особе, жене у поодмаклим годинама.