Прочитај ми чланак

ПАЛМА ОТКРИВА: Богољуб Карић нови премијер?!

0

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма тврди да нема раскола у коалицији с Ивицом Дачићем и СПС јер је тражио ванредне изборе, против којих је лидер социјалиста.

Каже да је то ваљда демократија. Истиче да с премијером Вучићем није разговарао о функцијама, али не искључује могућност да у некој од будућих влада буде министар.

karic

За Богољуба Карића каже да је требало да буде дочекан на црвеном тепиху, а Николићу поручује да млади у Србији више не треба да ратују него да раде. Интервју Палме са Куриром вам преносимо у целости.

 

Почетком јануара сте изјавили да Србији нису потребни ванредни избори, а сада их тражите. Шта се десило у међувремену?

– Неки председнички кандидати се не баве српским националним проблемима. Бакир Изетбеговић тражи ревизију пресуде пред МСП, иако су против и српски и хрватски представници. О томе сви ћуте, као и о проблемима на Косову, „случају Харадинај“. Не говоре о табли у Јасеновцу с натписом „За дом спремни“. То нису теме за опозицију. Пасивност, када је у питању национално питање, може скупо да кошта Србију. Ми морамо да будемо јединствени у вези с тим питањима и зато сам тражио изборе.

 

И Богољуб Карић, такође, тражио је расписивање ванредних парламентарних избора. Је ли то пао договор између вас двојице?

– Богољуб Карић је неко ко је требало, кад се вратио у Србију, да буде дочекан на црвеном тепиху.

Због чега?

– Карић је направио „Мобтел“, који је продат за 1,830 милијарди евра, а све фабрике приватизоване по Србији продате су за 2,030 милијарди евра. Богољуб, као и његова браћа и сестре, зарађивао је паре у иностранству и доносио у Србију. Богољуб је недостајао Србији. Он је неко ко може много да помогне Србији. Ако је у неколико држава бившег СССР направио на милионе квадрата пословно-стамбеног простора, то значи да они имају поверења у њега. Познаје све битне привреднике из целога света и он нам треба као копча за економску сарадњу са свим државама на свету. Треба га искористити да максимално помогне Србији. Он скида негативне етикете које су Србији стављене у последњих 30 година.

Баш га нахвалисте. Да ли ви то њега промовишете за Немањину?

– Није било речи о тој функцији.

То сте већ рекли. Да ли бисте имали ишта против да буде премијер после избора?

– Карић је најспособнији човек кад је у питању економија и привреда и он човек не тражи функцију. Он тражи да ради и добиће ту сагласност да може да прави и гради, доводи стране инвеститоре јер без њих нам нема економског напретка.

 

Значи, Карић би, према вашем мишљењу, био добро решење?

– Нисмо разговарали о тој функцији, али је Богољуб Карић за привреду најбољи, сигуран сам.

 

На тој позицији у јавности су виђени и ваш коалициони партнер Ивица Дачић и Томислав Николић?

– Ни Дачић ни ја никад нисмо условљавали функцијама. Али сигуран сам да је Дачић бољи политичар од Николића. Једна од ствари у низу које сам Николићу замерио јесте што је изјавио да би, ето, ако треба, поднео оставку и са своја два сина ишао у рат за КиМ. Та реторика је ратнохушкачка, која изазове Брисел, где треба да се правда. Прошло је време ратовања. Дошло је време да млади људи живе, а не да гину за Србију.

Како сте онда подржали договор Вучића с Николићем, а оптужили сте га за ратнохушкачку политику?

– Зато што је добро за Србију што Николић неће да се кандидује. Србија не може сад да се дели.

 

Они ће наставити блиско да сарађују, како је наведено у њиховом заједничком саопштењу објављеном после постигнутог договора?

– Не улазим у односе у СНС. ЈС је у име грађана предложио и подржава кандидатуру Вучића. Нисмо ми подржали партију, већ Вучића.

Јесте ли у контакту с Николићем?

-Нисам, дуго. Нисам имао потребе да га зовем ни за шта, нити он мене.

Да ли бисте имали нешто против да наследник Вучића на месту премијера буде Ана Брнабић?

– Не желим то да коментаришем, то је нека дебела шала.

Ваша прогноза, какву ће одлуку донети Вучић што се тиче ванредних парламентарних избора?

– Па, не знам. Моје је да кажем шта мислим као председник парламентарне странке која има шест посланика, а на премијеру и будућем председнику Србије Вучићу је да о томе одлучи.

Јесте ли тим захтевом „поткачили“ Дачића, који је против парламентарних избора?

– Не, нисам га поткачио. И Дачић се слаже с мојим образложењем, разлозима због којих тражим ванредне изборе.

Није вам замерио што се нисте претходно с њим консултовали?

– Не. И није тачно да смо Дачић и ја у расколу. Ми смо, пре свега, пријатељи. Веома мали број пута, можда и никада, није било несугласица међу нама што се тиче политике. Дачић је човек који никада не замера. Такав је по менталитету, он каже шта мисли. С Дачићем имам изузетне односе и ми се чујемо сваки дан по три-четири пута.

Како му онда не рекосте да сте за ванредне изборе? Дрма ли се то ваша коалиција?

– Не дрма се коалиција, свако има право да каже шта мисли и то је демократија.

Колико често разговарате с Вучићем?

– С Вучићем се у просеку чујем сваког петог дана. Причамо о политици, о ономе што ја видим у овом делу Србије. Све партије у власти треба блиско да сарађују. Него, проблем је што су кандидати за председника људи који за себе траже ухлебљење. Како могу да помогну грађанима Србије људи који су без посла? Кандидати опозиције Саша Јанковић и Вук Јеремић не раде нигде, остали су без функција и сада хоће нову. Од чега ће они живети у будућности?! Да бисте се кандидовали, морате да имате поверење грађана, они га немају, као и резултат шта сте урадили у последњих 15 година за Србију. Поготову Јанковић, који у извештају о раду само напада премијера и поједине министре.

Јанковић је поднео оставку на место заштитника грађана пошто је одлучио да се кандидује?

– Они немају никакве шансе да победе јер Вучић ужива велику међународну популарност, доводи инвеститоре у Србију. Вучића мрзе противници, а воле га грађани Србије. И то је његова предност.

Јеремић је био шеф дипломатије за време власти ДС и Бориса Тадића, коју сте подржавали.

– Он дуго није живео у Србији. Не можете да будете председник државе чији менталитет људи не знате. Гласао сам за Тадића, али ако вас неће народ, Србија мора да иде даље. Не можемо ми да се држимо за неки програм, идеологију ако то није прагматично и практично или ако ваша политика наноси штету грађанима Србије. Подржавао сам и Коштуницу, али када је позвао српске привреднике да прекину сарадњу са земљама које су признале независност Косова, рекао сам да се патриотизам не сипа у трактор и прекинуо да га подржавам.

Ни Војислав Шешељ није дуго био у Србији?

– Он није мењао своју политику и не желим да га поредим с Јеремићем. Шешељ је рекао да је спреман да умре за своју идеологију. А грађани ће одлучити да ли је добра или не за Србију.

Ко од њих, према вашој процени, има највише шанси да уђе у други круг с Вучићем?

– Нема другог круга. Сваког дана сам с народом, кажу да ће гласати за Вучића и он побеђује у првом кругу.

С ким ће ЈС на листу ако буде ванредних избора?

-Нисмо о томе причали, ако их буде, ко ће с ким и како…

Вучић вам је већ нудио министарско место. Да ли бисте сада прихватили?

– Два пута ми је нудио да будем министар и одбио сам. Није говорио који ресор, али је на седници Скупштине ЈС, пре две године, рекао да следећи пут нећу моћи да одбијем. Сада уопште нисам размишљао о министарском месту. Нисам у кампањи причао грађанима „гласајте за мене да будем министар“. Када то буде било на неким од следећих избора, ја ћу то рећи.