Прочитај ми чланак

ИЗАЗИВАЊЕ ХАОСА У СРБИЈИ: Ердоган напујдао Бакира и Суљу!

0

То што је члан Председништва БиХ и лидер СДА-а Бакир Изетбеговић послао захтев за ревизију пресуде по тужби против Србије Међународом суду правде у Хагу, а председник СДА Сулејман Угљанин готово истовремено честитао Хашиму Тачију добре резултате у изградњи "једне демократске, мултинационалне и мултиконфесионалне европске државе Косово", према речима стручњака није ни мало случајно.

Већ је, како тврде, евидентан показатељ, да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган ту умешао своје прсте и председницима сестринских странака СДА, дао зелено светло да нападају Србију и сатерају је у ћошак.

UY

Фото: Reuters

Доктор Зоран Миливојевић, каријерни дипломата уверен је да се ни Изетбеговић ни Угљајин на своје скандалозне потезе не би одлучили без јаке подршке неког са стране.

– Мислим да те потезе не би повлачили без јаке подршке споља, а најиндикативније је да је Турски амбасадор у Сарајеву изнео своје мишљење на седници Савета за имплеметацију мира у вези са ревизијом тужбе што јасно упућује на закључак да је вероватно Изетбеговић имао подршку Турске у повлачењу својих политичких потеза последњих дана. Исто мислим и када је реч о Угљанину и посети Приштини и о свему оном што је везано за ту посету, имајући у виду његове дугогодишње добре везе са Турском, а такође имајући у виду да је он на челу странке Демократске акције, која је сестринска странка оне странке на чијем је челу Бакир Изетбеговић у БиХ – каже Миливојевић за “Ало!“.

Он напомиње, да такође треба имати у виду да Турска није одустала од стратегије коју је својевремено прокламовао још Давутоглу.

– Без обзира што он тренутно није толико политички експониран, ослонац на Балкану његовој спољнополотичкој стратегији и даље остају исламски фактор и албански фактор. Турска је једна од најактивнијих подржавалаца Косовске независности и најактивнији подржалац интереса муслиманског фактора на Балкану – објашњава он.

Слично мишљење дели и стручњак за безбедност Џевад Галијашевић који упозорава да захтев за ревизијом пресуде по тужби против Србије представља објаву рата.