Прочитај ми чланак

ФАШИСТИЧКО ДИВЉАЊЕ: Усташе у црном промарширали Загребом и пружили подршку Трампу

0

Чланови Аутономне Хрватске странке права дефиловали су у Загребу, обучени у црне кошуље и носећи фашистичке ознаке. Полиција није интервенисала, већ је спречавала грађане да се обрачунају са фашистима

У пратњи полиције чланови Аутономне Хрватске странке права дефиловали су у недељу самим центром Загреба, обучени у црне кошуље и носећи фашистичке ознаке.

Foto Tanjug, AP

Foto Tanjug, AP

Истакли су и заставу Националистичке партије Немачке која се користила у време Хитлеровог режима, постројивши се на Тргу бана Јелачића. Полиција уопште није интервенисала, већ је спречавала да се грађани сами обрачунају са фашистичким црнокошуљашима.

По цео дан су парадирали Загребом, полагали венац на гробу Анте Старчевића, извикивали ”За дом спремни”, а тек након низа ексцеса полиција је привела само Дражена Келеминца, који се представља за председника те опскурне политичке странке. Полиција га је оптужила да је реметио јавни ред, а сви остали који су парадирали уз њега прошли су и без полицијске пријаве.

Невероватно је да се ово дивљање понавља и да нико не предузима ништа да се та срамота спречи. Овога пута су црнокошуљаши носили и америчку заставу уз хрватску која се користила у време НДХ и извикивали су ”Поздрав Трампу”. Клицали су и код спомињања имена Анте Павелића и НДХ, а на крају је колона црнокошуљаша бројала тридесетак људи. Свирала је и лимена музика, а на централном загребачком тргу, уз полицију која је све то допуштала су и ”присегнули” домовини као да су ”прави” војници.

ВЛАДА ОСУЂУЈЕ ЕКСТРЕМИЗАМ

”У поводу увредљивих и срамотних плаката који су се појавили у Вуковару хрватска влада најоштрије осуђује сваки екстремизам и акт провокацијског карактера против српске мањине који не придоноси заједништву и стабилности”, каже се у саопштењу Владе Хрватске. ”Такође оштро осуђујемо данашње постројавање припадника А-ХСП у којима се промовисањем усташтва и нацизма нападају темељне вредности поретка Хрватске.

Већином су у колони били старији људи, али било је и млађих који су се хвалили грађанима који су их презриво гледали да су они ”неофашисти”. На челу колоне ишла су двојица која су носила штит на којем је била насликана шаховница са првим белим пољем, како се користило у НДХ. Окупљени грађани су позивали полицију да нешто предузме, али очито такво наређење нису имали. Већина грађана који су се нашли на тргу били су огорчени овим дивљањем које се повремено понавља, а актери пролазе некажњени. ”Скуп је био уредно пријављен и једна је особа приведена на криминалистичко истраживање”, бирократски су саопштили из загребачке полиције.

Радикализацији хрватског друштва очито нема краја, а дозвољено је сада, очито и истицање симбола из Хитлерове Немачке. Где је свему крај нико у овом часу не зна, а очито се већа хајка води против оних који указују на овај агресивни неофашизам, него против оних који заговарају злочиначку НДХ и Хитлеров нацизам.