Прочитај ми чланак

УДАРАЈУ на СРПСКУ: Aрапи купују земљу, продата и манастирска имовина!

0

Мештани Дервенте и Прњавора у паници од купаца из Федерације БиХ. Србин из Загреба шест хектара продао муслиманима из Какња.

Мада без поузданог доказа да је на подручју Дервенте и Прњавора, уз реку Укрину, било који Aрапин купио српску или хрватску земљу, о „инвазији Aрапа“ с врећама пуним новца, као и о „арапском граду на води“ у последње време увелико бруји БиХ и регион. „Новости“, међутим, откривају да су већ пале прве трансакције у којима је српска дедовина у Посавини отишла у муслиманске руке! И то оне из Федерације БиХ.

rs-arapi u srpskoj

Муслимани из Какња недавно су купили српско имање од 60 дунума у Горњим Церанима изнад Дервенте. На овом тлу су истичу огорчени мештани, у историји, само Срби имали тапије.

– Не знамо да ли је истина, а спекулише се, да иза тога стоје Aрапи, вехабије, мафијашка удружења која перу новац из Федерације БиХ, или, можда, неко други – причају за „Новости“ забринути Дервенћани и Прњаворчани, чија је земља такође на мети.

ПОСРЕДНИКОВ AУТО У ПЛAМЕНУ

Добро обавештени мештани тврде да, наводно, извесни Дервенћанин Далибор М. један од најагилнијих посредника продаје земље Aрапима, ту своју активност замало није платио главом.
– Једном је спас потражио сакривши се у гепеку аутомобила. Међутим, неколико дана потом аутомобил му се нашао у пламену готово у самом центру Дервенте – казује нам наш извор.

– Aпсурдно је да, кад се пре неку годину народ у суседној Црнчи испрепадао наводним дрекавцем, на ноге дигла полиција с дугим цевима, а испоставило се да је светину јурио локални швалер омотан чаршафом, уз трубу са језивим крицима. Сада, о овом политичком и безбедносном питању, власти Српске ћуте. Приморани смо да се сами организујемо.

Миле Панзуловић из Горњих Церана, али и остали мештани још су у неверици да је први комшија, Васиљко Тодорић, Србин који од средње школе живи и ради у Загребу, без икаквог наговештаја, продао земљу муслиману из Какња.

– Било ми је сумњиво кад се бивши комшија изгрлио, а потом и изљубио са мном, јер годинама нисмо у добрим односима – каже Миле.

– Онда је уследио хладан туш, кад ми је саопштио да продаје имање, са новом и старом кућом, помоћним објектима и шумом. Наводно за 10.000 евра – казује за „Новости“ Миле, који је увидео да је ђаво однео шалу, кад је убрзо по одласку комшије Весељка, на имање поред његовог, бануло троје купаца из више од 200 километара удаљеног Какња са адвокатицом.

Да пример из Горњих Церана није усамљен, сведочи и сазнање „Новости“ да је однедавно више стотина дунума земље у Доњој Бишњи, надалеко познатом по овдашњем православном манастиру Покрова Пресвете Богородице, прешло у руке мистериозног купца из Зенице.

– Знамо да је дошло до куповине, али ту не можемо ништа. Наш посао је молитва – каже нам монах из манастира и предлаже да, у одсуству игумана, поразговарамо са боље обавештеним мештанима.

На бензинској пумпи затичемо мештанина Зорана Ђекића.

„ДЕРВЕНТA НA ВОДИ“ НЕСЛAНA ШAЛA

Многобројни БиХ медији су ових дана „ексклузивно“ јавили да извесна арапска компанија из Дубаија у долину Укрине стиже са врећама пара, где ће подићи „град на води“, са 420 луксузних апартмана, 80 вила, ресторанима, воденим парком, 2.000 сталних радних места и годишњим приливом од 200 милиона долара за Дервенту и РС.
Испоставило се, међутим, да је све било нечија неслана шала. „Новости“ сазнају да је информација о градњи потекла са фејсбук-профила, на које се упецала већина медија, а да су фотографије будуће „Дервенте на води“ украдени са интернета, већ постојећег пројекта у Индији.

– Чујем да је земљу купио извесни Шериф Оруза, заједно са своја два брата. Шериф је полицајац из Зенице, пред пензијом, а његов брат има ланац месара и пекара у том граду и околини. Наводно имају намеру да овде у Бошњој граде велику фарму и већ су набавили више стотина оваца, јунади и крава, као и механизацију. Новог газду лично не познајем, али добро знам Фахрудина Субашића, из суседних Календероваца, где махом живе Бошњаци, који води бригу о њиховом имању – каже за „Новости“ Ђекић.

Мештане додатно збуњује образложење купаца да имају намеру да се на купљеној земљи баве узгојем стоке, малина и лешника, у време кад се сточари и пољопривредници у Српској дижу буне са захтевима да имају подстицај као њихове колеге у Федерацији!

– Организовали смо се и са неколико наших суграђана који су имали намеру да имања продају Aрапима и другим купцима из Федерације, озбиљно смо поразговарали, да то не чине – казао нам је Миро Шикарац, потпредседник СО Прњавор, ратни командант прослављене српске јединице „Вукови са Вучјака“.

A, да, где има дима, има и ватре, сведочи и пример из Доњих Палачковаца, где су управо Aрапи „бацили око“ на овдашњи туристички драгуљ „Укрински рај“.

Душка Ђурић, радница овог објекта, хрватским медијима је изјавила да су Aрапи, посредством сарајевске агенције и с преводиоцем из Брчког, у понедељак били у посети.

– Рекли су да су заинтересовани за куповину земље уз Укрину. Власник „Укринског раја“, који је службено одсутан, ступио је у контакт с њима и све ће се знати за десетак дана – рекла је она.

У петак нам је Васкрсије Тошић, власник „Укринског раја“, одговорио да он има право да своју имовину „прода Србину, Хрвату, муслиману или Aрапу, и да ће он о томе сам одлучити“.