Прочитај ми чланак

ПАЛА ОДЛУКА: Вучић одлучио, ево да ли ће бити парламентарних избора!

0

Премијера Александра Вучића коалициони партнери притискају да уз председничке изборе распише и ванредне парламентарне. Ипак, како сазнајемо, ближе је одлуци да то не учини.

Нису Ивица Дачић и Драган Марковић Палма били за ванредне изборе, али су се ствари у међувремену промениле. Резигниран наступима појединих председничких кандидата, Марковић је изјавио да та странка предлаже Вучићу да се у Србији заједно са председничким распишу и ванредни парламентарни избори како би се учврстила стабилност земље. Разлог за расписивање ванредних парламентарних избора, према његовим речима, јесте „учвршћивање јединства и стабилности у Србији, а пре свега у региону“.

aleksandar-vucic-1-06-n-s

Очигледно је да поједини председнички кандидати представљају сами себе и нисам чуо да се оглашавају о захтеву Изетбеговића за ревизију тужбе против Србије – изјавио је Марковић.

Како каже, то значи да те кандидате не интересује Србија већ искључиво лични интерес.

Ванредним парламентарним изборима бисмо постигли, у овом тренутку веома важно јединство Србије, као одговор на све затегнутије односе у региону и како бисмо сачували мир и наставили европски пут Србије, а да при том чувамо државне и националне интересе. У Скупштини Србије не треба да седе они који немају легитимитет и не представљају никога – рекао је Марковић.

Лидер социјалиста Ивица Дачић раније је рекао да нема разлога за ванредне изборе. Ипак, свакако да би њихово расписивање довело до тога да СПС преиспита одлуку о томе да не кандидује свог кандидата за председничке изборе, чиме социјалисти губе.

Дачић је рекао да разуме разлоге лидера ЈС за предлог да се одрже и парламентарни избори, те да ће иницијативу свог коалиционог партнера пренети премијеру Александру Вучићу.

Разумем мотиве за такву иницијативу, јер се опозициони председнички кандидати не изјашњавају једино о најважнијим питањима за Србију, као што је тужба Бакира Изетбеговића, рехабилитација усташтва у Хрватској, проблеми са Приштином – рекао је Дачић.

Вучић је изјавио да ће одлуку о ванредним изборима донети у наредних неколико дана. Он је рекао да сигурно неће дозволити повратак Србије у прошлост и да поновни сукоби угрозе економски напредак.

Одговарајући на питање да ли ће бити парламентарних избора, рекао је да је врло близу да донесе одлуку о томе, али да је неће још саопштити.

Видео сам захтеве неких коалиционих партнера, близу сам да донесем одлуку, али то неће бити пре понедељка – рекао је Вучић.

Упитан каквој одлуци је ближи, Вучић је рекао да би се када би он то рекао знало и каква је одлука.

На питање да ли је задовољан како функционишу парламент и Влада, он је истакао да би био задовољнији да је већа ефикасност, али да није на њему да коментарише рад Скупштине Србије.

Опозиција је подељена. У Демократској странци сматрају да треба да буду расписани сви избори.

Србија нема неопходну политичку стабилност, а Демократска странка је једина која има раст рејтинга. Зато позивамо Александра Вучића и СНС да распишу изборе – каже Радослав Милојичић.

И Покрет Доста је било позива Вучића да поднесе оставку и распише и парламентарне изборе, док лидер ЛДП Чедомир Јовановић каже да су позиви на расписивање ванредних парламентарних избора „уношење додатне нестабилности у наше друштво, где људима пуца кичма од неизвесности у свакодневном животу“.

Било би добро да они који одлучују о свему схвате да изборе прати обавеза успостављања реда. Морамо у изборе да уђемо на нормалан начин, не мрцварећи земљу која је већ платила превелику цену за непредвидиву политику, иза које, по правилу, стоји неспособна власт – навео је Јовановић.