Прочитај ми чланак

„Још пет држављана Србије признало покушај удара у ЦГ“

0

Подгорица -- Споразум о признању кривице са Специјалним тужилаштвом Црне Горе поводом покушаја државног удара потписало је још пет држављана Србије, пишу медији.

Према том споразуму они су признали да су део криминалне организације и провешће по пет месеци у затвору, пише „Побједа“.

milo-dukanovic-i-cg-grb

Они су након нагодбе са Тужилаштвом напустили истражни затвор у Подгорици и на слободи су, уз обавезу да до окончања судског поступка не напуштају територију Црне Горе.

Споразум су потписали Никола Ђурић, Синиша Ћетковић, Александар Чуровић, Дејан Станојевић и Милан Душић, док су у притвору остали Братислав Дикић, Бранка Милић, Драган Максић, Србољуб Ђорђевић и Ивица Матић, наводи подгорички лист.

Раније су то учинили српски држављани Александар Алексић, Милош Аћимовић и Перица Андрић, они су 17. фебруара у судници Вишег суда признали да су били део криминалне организације.

Према њиховим исказима, план је био да насилно уђу у зграду Скупштине и чекају даља наређења уколико Демократски фронт изгуби на парламентарним изборима.

Они су осуђени на по пет мјесеци затвора због кривичног дела стварање криминалне организације.

Сведок сарадник Тужилаштва је српски држављанин Александар Синђелић који је на слободи, док је бивши српски полицајац с Косова Мирко Велимировић, који је по наводима Тужилаштва непосредно уочи избора 16. октобра открио план групе, у децембру прошле године осуђен на шестомесечну затворску казну.

Он је признао да је купио оружје на Косову, али да га је уништио и открио полицији планове организоване групе.

Под истрагом Специјалног тужилаштва за сада је 25 особа због сумње да су починили кривично дело стварање криминалне организације и тероризам у покушају. Међу њима су и двојица челника опозиционог Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић и Милан Кнежевић којима је Скупштина укинула имунитет и који су почетком седмице саслушани у Специјалном тужилаштву.

За организатора неуспелог покушаја тероризма тужилаштво је означило припадника руске војне обавештајне службе Едуарда Шишмакова, који је користио лажни идентитет и пасош са презименом Широков.

Тужилаштво је саопштило да су у покушај тероризма умешани „руски државни органи на одређеном нивоу“, што званична Москва категорички негира и оптужује Подгорицу да води „антируску информативну кампању“.

Подгорица одбацује такве наводе Москве, оптужује је да се у континуитету меша у унутрашње ствари Црне Горе и позива је на „стрпљење и уздржаност од неутемељених“ реакција. Тужилаштво Црне Горе је саопштило да су у прикупљању доказа помогле службе „партнерских земаља“, Велике Британије и САД.