Прочитај ми чланак

Иринеј: Србија има посебне везе са Русима, али нам нико није помогао као Грци

0

БЕОГРАД -Патријарх српски Иринеј изјавио је данас да нико није помогао Србији као Грци и да је помоћ тог "братског народа" потребна и данас када Србија треба да сачува Косово и светиње на Косову.

Он је на свечаној академији „Окупљање Крфљана – пет година пројекта стопама наших предака“ подсетио да је српска војска током Првог светског рата нашла спасење на Крфу измучена глађу и хладноћом.

patrijarh-irinej-poslanica

Ту се опоравила захваљујући доброчинству и љубави Крфљана и након две године вратила у земљу да је ослободи.

Грчки народ, како је рекао, учинио је оно што хришћански народ може да уради другом хришћанском народу, те да Србија има посебне везе са Русима, али да нашој земљи нико није помогао као Грци.

„Данас нам опет треба помоћ да сачувамо Косово и светиње на Косову. Они који нам отимају Косово желе прво да нам отму светиње. Имамо велику потребу за помоћ и надам се да она неће изостати“, нагласио је Иринеј.

Часопис Светосавско звонце покренуо је пре пет година пројекат „Стопама наших предака“, где најбољи ђаци из читавог региона одлазе сваког лета на Крф, да се упознају са историјом и традицијом свог народа.

Домаћин академије је општина Палилула која је свих претходних година подржавала пројекат и издвајала средства да најбољу ученици оду на Крф.

„То је прилика да деца виде наше корене и да не заборавимо страдања која је наша војска доживела албанском голготом и преласком албанских планина тражећи слободу и бежећи од оних који су нас окупирали“, рекао је председник општине Палилула Александар Јовичић.

Он је захвалио грађанима Крфа што су сачували гробнице и музеје српског народа на Крфу.

Јовичић је позвао Град да помогне како би оваквих пројеката било што више, а општина Палилула настојаће да пошаље ђаке из свих 17 одсновних школа које су на територији те локалне самоуправе на Крф.

„То је начин да сачувамо традицију и градимо пријатељске везе са грчким народом“, поручио је Јовичић.

Заменик градоначелника Београда Андреа Младеновић поручио је да оно што је грчки народ учинио пре 100 година за српски не сме да се заборави.

Он је додао да су представници града разговатрали са градоначелником Крфа Костасом Николузасом како да се програм прошири и да се у њега , осим најбољих ученика, укључе и студенти.

Како каже радује га што је у Београду све више грчких туриста и они су данас на другом месту по броју ноћења.

На Крфу се 1916. године нашло 150.000 измучених, гладних и болесних војника и грађана Србије. Око 10.000 њих није преживело и сахрањени су на копну или у Плавој гробници- дубинама Јонског мора.

„Тај део ваше историје је део и наше историје. Тада је успостављена чврста веза између два народа која траје до данас“, поручио је градоначелник Крфа.

Он је подсетио да су Грци били уз српски народ и касније а посебно деведесетих година и током НАТО бомбардовања Србије.

Свечаној академији присуствовали су талентовани, најбољи ученици из читавог региона који су до сада учествовали у пројекту „Стопама наших предака“ и који су са присутнима поделили своја искуства.