Прочитај ми чланак

Дачић: Никад више Југославија!

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Срби и Србија треба да размисле о концепту националне политике и будућности.

Дачић је појаснио да повод за такво размишљање треба да буде наредна 2018. када се навршава сто година од краја Првог светског рата.

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

© Sputnik/ Сергеј Мамонтов

– Мислим да смо за вријеме Првог светског рата упали у замку идеје о стварању Југославије. То је била добра идеја у смислу тога да ће Срби да ријеше национално питање у једној држави, али је на погрешан начин створена Југославија – рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Он је подсетио да су велике силе биле против стварања Југославије и да су нудиле Србији и излаз на море, односно да после Првог светског рата буде формирана Србија, а не Југославија.

Дачић је навео да не може, а да не подсети на геноцид над Србима у Првом и Другом светском рату, који није резултирао никаквим тужбама Србије против Хрватске, Словеније или БиХ.

– Страдало је више од 30 одсто становништва Србије само у Првом светском рату. У Другом светском рату страдали су Срби и ван Србије. Нико никада то није поставио као питање. Можда би могли и то питање да поставимо – рекао је Дачић.

Коментаришући јачање усташтва у Хрватској, Дачић је рекао да је Србија спремна да разговара са Хрватима, али да, ако се гледа шта је ко радио, вероватно не би требало разговарати са министром спољних послова Давором Ивом Штиром, који потиче из усташке породице.

– Њему је деда био главни помоћник Макса Лубурића који је био масовни убица по изјавама Немаца – објаснио је Дачић и подсетио да је брат Штирове секретарице Здравке Бушић отео авион у Америци седамдесетих година и осуђен на 32 године затвора као усташки терориста.

Дачић је напоменуо да ће у понедељак, 27. фебруара, бити одржана у Њујорку седница Савета безбедности УН о Косову и Метохији, те додао да ће вероватно тамо ићи председник Србије Томислав Николић.