Прочитај ми чланак

Британске службе покушавају да спасу Милову фарсу звану „државни удар у Црној Гори

0

Иза рециклирања приче у британским таблоидима о наводној руској умијешаности у лажни државни удар у Црној Гори стоје енглеске обавјештајне службе.

Наиме, новинари британских новинских агенција иза којих стоје британске обавјештајне службе састали су се са премијером Душком Марковићем у Минхену, 18. фебруара, на Минхенској безбједносној конференцији. Скуп старих другова обавјештајаца резултирао је текстом у Телеграфу и Скајњузу, а након тога наводи из текстова објављени су и у црногорским медијима под директном контролом Душка Марковића.

skajnjuz-1-640x403

Телеграф на услузи другу обавјештајцу

Главну ријеч у „државном удару“ у Црној Гори преузима Лондон и тамошње обавјештајне службе НАТО, а наводни докази се лансирају преко британског Телеграфа.

Оно што је интересантно јесте да текст о „руској умијешаности“ у наводни државни удар потписује новинар Бен Фармер, који се иначе бави војним питањима, а чланке објављује у медијима под контролом британске обавјештајне службе.

Начин на који се према нарученим текстовима Бена Фармера односе еминентни европски журналисти, одлично илуструје коментар уредника Сандеј тајмса, Бојана Панчевског:

„Телеграф ‘ексклузивно’ извјештава о покушају убиства црногорског премијера. То су вијести од новембра“, твитовао је уредник Сандеј тајмса након објављивања чланка Бена Фармера, 21. фебруара 2017. године.

Марковић је у прошлости био дугогодишњи шеф црногорске тајне службе и у том периоду сасвим извјесно је остварио комуникацију са обавјештајним службама других држава, па самим тим и контакт са британским обавјештајцима.

Британци се су нашли на услузи Марковићу. Тако је „Телеграф“, по налогу британских обавјештајних служби, направио разговор са Марковићем, као и извјештај који ће „демаскирати“ руску улогу у државном удару у Црној Гори.

Скајњуз „видио доказе“ о руској умијешаности

Британски лист „Скајњуз„, такође контролисан од стране британских обавјештајних служби, објавио је чланак у коме се наводи да је редакција „видјела доказе о руској умијешаности у државни удар“ у ЦГ.

Дописник Скајњуза Алистер Банкал написао је да му је Душко Марковић у интервјуу који је рађен у Минхену прошле суботе да „одређеђене структуре из Русије стоје иза државног удара“.

„Очигледно је да су ове двије особе (Попов и Широков) организовале групу која је требало да изврши удар (…) Постоје одрђене структуре у Русији које су припремале терористичке активности против Црне Горе и њених тежњи ка путу у НАТО“, казао је Марковић новинару Скајњуза, додајући да су наведене „структуре“ хтјеле да промијене „демократски систем у ЦГ“, као и да су жељеле да на власт доведу антинатовску опозицију.

На дјелу је, дакле, британски покушај спасавања фарсе зване државни удар у Црној Гори.