Прочитај ми чланак

ОШТРЕ КАЗНЕ: „Од 1. јуна – ко удари жену, иде у у затвор'“

0

Од 1. јуна ступа на снагу нови закон који носи јасну поруку: "Ударите ли жену, ићи ћете у затвор".

То су у Сигурној кући рекли министар унутрашњих послова Небојша Стефановић и министарка правде Нела Куборовић.

Stop-nasilju

Стефановић је, у изјави новинарима, казао да увек када посети Сигурну кућу присети се тешке ситуације због чега су ове жене ту доспеле и, како додаје, људски је да им се, не само пружи подршка, већ да се учини све што је могуће да насиље престане и сви насилници схвате да постоји снажан одговор државе против насиља у породици.

„Због тога и нашим посетама и радом на новом закону, као и активностима полиције, тужилаца и судова на терену желимо да укажемо на то да нећемо стајати по страни, већ ћемо сваким својим деловањем учинити да то насиље престане“, нагласио је он.

Стефановић је рекао да у нашем друштву често не постоји консензус о важним питањима, али да треба постићи јединство и послати јасну поруку да нећемо трпети насиље, да ће се жене у Србији осећати безбедно, да ће полиција оштро поступати према насилницима, а судови их осуђивати на озбиљне затворске казне.

Према његовим речима, због тога је донет нови закон и почела обука полицајаца, тужилаца и судија.

„Они ће бити спремни да од 1. јуна у пуном капацитету примењују закон. Наш посао је да пружимо подршку, будемо ослонац и веома оштри када се говори о овим кривичним делима, да покажемо извршиоцима, који мисле да могу некажњено да премлаћују жене, да то нећемо толерисати, да ћемо их оштро кажњавати и да ће држава бити ослонац свакој жртви“, поручио је Стефановић.

Истовремено је истакао да је неопходан рад и на превенцији, како би се утицало на децу да схвате шта је насиље, да није само физичко, да може бити вербално и економско, а да насиље није вредност нашег друштва.

Нови закон, како је објаснио, донет је због уочених мањкавости ранијег система.

„Ми смо приметили да систем није добар уназад много година и да су често били неадекватни одговори државе. Због тога смо донели нови закон којим се омогућавају већа овлашћења полиције“, рекао је Стефановић.

Он је указао да, по новом закону, имамо хитну меру где можемо насилника да избацимо из куће, да га приведемо и да му се одреди задржавање.

„Раније сте морали да идете на суд, а ако нема видљивих повреда он бива пуштен. Било је хиљаду разлога да до правде не дође брзо. Данас жртву насиља остављамо у дому, без обзира коме припада, насилник се издваја из куће и онда имате меру која може бити изречена и на 30 дана у којој тужилаштво, полиција и судови имају времена да сагледају ситуацију и донесу одлуку која мера се примењује, а жртва насиља у том периоду је безбедна“, подвукао је Стефановић.

Указао је да ће у свакој полицијској станици бити један до два полицајца који су посебно обучени за овај вид насиља, и да ће радити на томе да се пошаље јасна порука „ударите ли на жену ићићете у затвор“.

Кубуровићева је казала да су два министра данашњом посетом показале да се држава не бори само систематски против насиља у породици, већ и личним ангажовањем њених чланова.

„Влада Србије пружа пуну подршку да се у што већој мери и што боље имплементира Закон о заштити и борби против насиља у породици који почиње да се примењује од 1. јуна“, нагласила је она.

Кубуровић еваје рекла да је заједно са својим колегом имала прилику да на лицу места пружи подршку жртвама насиља у породици и укажу на оно шта их очекује са новим законом, који су све видови подршке и помоћи која може да им се пружи.

Истакла је да постоји симбиоза и повезаност више органа који ће учествовати у борби против насиља у породици.

Министарство унутрашњих послова и Министарство правде раде, како је указала, ужурбано на томе да Закон од 1. јуна почне ефикасно да се примењује.

Према њеним речима у току су обуке за више од 400 полицијских службеника и више од 400 заменика тужилаца и судија.

У заједничким радионицама, које ће се спроводити у току специјалистичке обуке биће укључене невладине организације како би што више приближили с чим се суочавају жртве насиља.

Координатор Сигурне куће Весна Станојевић захвалила се министрима што су обишли Сигурну кућу и што су тиме свим женама које жве у њима са децом помогли на неки начин и дали веру.

„То им много значи, подиже веру, јер осете да постоји неко ко их подржава, ко је на њиховој страни, а и колико држава ради се помогне да се заштите жртве насиље уопште, а поготово жртвама насиља у породици“, казала је она.

Станојевићева је истакла да у Сигурној кући има двадесет седморо деце додајући да је непотребно говорити колико им је потребна помоћ у одрастању, да би им животни пут био бољи него што су родитељи могли да им обезбеде.