Прочитај ми чланак

НЕУНИШТИВИ ЦРНОГОРАЦ: Да ли је могуће да ће овај човек опет добити ‘српску’ фотељу

0

Најдуговечнији директор једног државног предузећа у Србији, Зоран Дробњак окушаће срећу и конкурисати на тендеру за челног човека ЈП "Путеви Србије". Иако је због низа афера, кривичних пријава и лошег пословања годинама уназад на листи за отказ, Дробњак је успео да "преживи" чак пет српских влада.

Познато је да су се до сада директори у Србији бирали и смењивали по партијској линији и да је та ставка одувек била део коалиционих споразума. Са Дробњаком је, међутим, било другачије, јер никада није био члан ниједне странке, а симпатисао је готово све.

drobnjak

У тренутку кад је први пут сео у фотељу директора „Путева Србије“ био је близак ДСС-у, а након одласка те странке са власти приклонио се социјалистима. Данас важи за кадар СНС-а и тек ће да се види да ли ће му то бити кључна препорука да директорску позицију резервише на још четири године.

Овог пута посао ће му ипак бити отежан, будући да се први човек тог предузећа бира на јавном конкурсу.

– Имам десетогодишње искуство у овом послу. Приложићу свој ЦВ, па ако се пријави бољи, нека победи. Верујем да ће бити више кандидата, али знам да имам најбоље препоруке – изјавио је Дробњак.

Хапшење и кривичне пријаве

И заиста, у његову корист много тога иде, јер мало ко може да му парира у искуству које је стекао водећи управо „Путеве Србије“. Ипак, бројне афере, хапшење, кривичне пријаве и низ пропуста комисија за спровођење конкурса не би смели да буду занемарени.

До данас су против Дробњака поднете најмање две кривичне пријаве, а није познато да је иједна добила судски епилог. Пре три године ухапшен је због незаконитог давања сагласности за изградњу оптичког кабла словеначкој компанији „Нуби инвест“. Он се сумњичи да је злоупотребио службени положај и оштетио државу за 2,5 милиона динара. Против њега је подигнута оптужница, а судски поступак још није приведен крају.

Против директора „Путева“ кривичну пријаву подигла је и Државна ревизорска институција, због, како је саопштено, низа малверзација и нерегуларности, а јавност до данас није упозната да ли је и са каквим исходом окончан тај случај.

У извештајима ДРИ о „Путевима Србије“, само у 2010. години уочено је неправилности у више од 40 додељених послова, вредних преко 300 милиона евра, а као главни кривац најчешће је помињан управо Дробњак. Како је наведено, он је у отвореним поступцима набавке уместо тендерске комисије сам елиминисао понуде уз објашњење да су неисправне, а пред сам поступак њиховог отварања мењао је чланове комисије по сопственом нахођењу.

Исте године, државни ревизор је навео да „Путеви“ нису уплатили 158 милиона динара за путарине и накнаде за коришћење путева од 2008.

Сукоб интереса и ругање жртвама

Осим кривичних пријава, Дробњака није заобишао ни сукоб интереса. Он је истовремено акционар Предузећа за путеве Београд, које је учествовало на низу тендера и дуго година добијало најуносније послове управо до „Путева Србије“.

Није му страно ни бахато понашање и ругања жртвама саобраћајних несрећа које су се дешавале и због пропуста предузећа које води. Наиме, пре четири године догодиле су се две несреће због неосветљених стубова на аутопуту код Новог Сада у којима је погинула једна, а повређене три особе. На питање Дробњаку зашто стубови нису били уочљиви, он је одговорио да их „само ћорав возач не би видео“.

Испоставило се и да су ти необележени стубови били подигнути незаконито и без грађевинске дозволе. Иако је Комитет за безбедност саобраћаја хитно затражио његову смену, а Министарство саобраћаја то најавило, на седници Владе о смени Дробњака није било ни речи.

Лоши уговори и губици

На душу му се стављао и штетан уговор за реконструкцију моста „Газела“, када је цена због кашњења са 30 милиона нарасла на 60 милиона евра за само годину дана.

И на крају, рекордни губици које ће „Путеви Србије“ имати у 2017. години. Минус у каси износиће 71,6 милиона евра, што би могло да покрије изградњу једне и по дечије болнице.