Прочитај ми чланак

„Нећу да лажем људе ни на овим изборима“

0

Нећу да купујем ничију бирачку вољу, одговор је Александра Вучића на питања у вези са захтевима нишких радника који штрајкују због неисплаћених плата.

Како је навео, реч је о тзв. заштићеним предузећима, која су пропала у време „оних које ваш медиј подржава, а који су све опљачкали, измислили причу да ће тиме да штите раднике, нису уплаћивали држави порезе и доприносе, а кад су коначно затворене те фирме, онда радници кажу – помозите, дајте нешто…“

vucic

Танјуг

„И ми смо дали колико смо могли“, рекао је премијер, наводећи да је за 5.600 људи исплаћено нешто, да је још за њих преко 800 било исплата, да зна да то није довољно, али да су такве могућности државе у овом тренутку, а да он неће куповати гласове празним обећањима.

„Наводи се да штрајкују јер им се дугују плате, али мора да се каже зашто се то догодило, ко је уништио те њихове фирме…“, рекао је Вучић, а на упадице шта ће држава ипак учинити наставио: „Нешто су добили, држава је показала бригу, учинићемо још све што можемо…“.

„Ако ви имате паре, исплатите им, пошто видим да има кандидата које много волите, а све су уништили“, приметио је Вучић обраћајући се новинарима који су поставили питање о нишким радницима који штрајкују.

„Зашто сте нервозни? Не иде добро вашим кандидатима? Пустите ме да одговорим, немојте да сте непристојни и да ме прекидате… Ми ћемо да исплатимо колико имамо, нећу да трошим будућност наше деце и дајем што немамо и нећу да лажжем људе ни на овим изборима“, поручио је премијер.

Како је навео, неће ни на овим изборима да купује ничију бирачку вољу.

„Хоћу да грађани знају како се понашају одговорни људи. Кад будемо имали новца, видећемо шта можемо даље. Они који могу да понуде више, немам ништа против, гласајте за њих. Гласајте за оне који су узели само за дневнице по 70.000 евра, ја нисам ни динар, а немојте да гласате за оне који неће да вас лажу“, рекао је Вучић.

На поновљено питање да ли је он својевремено тим радницима обећао исплату плата, Вучић је рекао да им је једна минимална прала исплаћена пред Нову годину, да зна да то није довољно, али…

„За разлику од ових других који су им укинули и радна места и нису им ни ту једну минималну плату исплатили, ми сада разговарамо с њима и тражимо начин да им помогнемо. Ти људи су показали захвалност, није довољно, знам, али то је зато што су их раније лагали и варали годинама.“

„Јесмо ли ми криви за нешто до тога? Нисмо. Ко је учествовао у њиховом сиромашењу? Они који су пљачкали државу и били лопови и варали народ, а ми као данашња држава исправљамо њихове грешке“, приметио је Вучић.

На још једном поновљено питање – јесте ли ви обећали, Вучић је рекао да јесте обећао да ће с њима разговарати и покушати да нађу решење.

„Обећао сам да ћу да седнем с њима и да се договорим, и испуњаваћемо те договоре колико можемо, али пара с неба нема, морају да се зараде, Срби их сада зарађују и има све више радних места“, рекао је премијер.

А што се тиче списка с радницима који траже исплату заосталих плата, поменуо је да су након случај из Ниша код њега дошли ојађени радници из Ваљева, Куршумлије…

„Стотине хиљада, за њих немамо паре, можда их ови ваши имају“, обратио се новинару, те поновио да ће, кад буде било пара, оне радницима бити исплаћене.

А затим поручио новинару:

„Немојте да ме провоцирате, мени иде добро, ја сам срећан и то је невезано за изборе, а плашим се да овим вашима не иде. Желите само да направите случај, дошли сте из Београда због тога, али неће вам поћи за руком.“

„Срећан сам данас, јер је овде 2.200 нових радних места, надам се да ће бити и три хиљаде. Ови људи су задовољни, разумеју шта данас ради држава за њих, за разлику од ових који су их опљачкали“, рекао је Вучић.

Подсетио је да је у Нишу било 47.000 незапослених, први пут је данас то испод 30.000, а он очекује да то буде и мање од 20.000.

„То је први циљ за оздрављење Ниша и југа Србије“, закључио је.