Прочитај ми чланак

БРЗО УСВАЈАЊЕ Ни трага ни гласа од брата и сестре након што су одведени у Канаду

0

Потресна прича о животној судбини малолетних Бањалучана, брата и сестре Северина Б. (16) и Светлане Б. (13), који су преко ноћи усвојени и одведени за Канаду где им се изгубио сваки траг, ових дана дигла је на ноге институције у БиХ, сазнаје “ЕуроБлиц”.

Оно што је познато јесте да су Северин Б. (16) и његова сестра Светлана Б. (13) након смрти оба родитеља и боравка по домовима у БиХ потпуно здрави отпутовали за Канаду где их је усвојио њихов стриц.

Према информацијама до којих је дошао „ЕуроБлиц“, усвојење брата и сестре, за разлику од других сличних поступака који трају и по неколико година у БиХ, завршено је у рекордном времену – за непуна два месеца.

5

Након усвојења током којег је извршена провера усвојитеља, а који је за јавност „службена тајна“, брат и сестра су у децембру 2015. године отпутовали у Калгари.

Њихов најближи род и нерођена сестра Александра Ј. из Бањалуке, међутим, тврди да од новембра прошле године нема апсолутно никаквих званичних информација о томе где су јој данас брат и сестра. Одлично обавештени извори и, уједно, стручњаци из области социјалне заштите истичу да би Јокићева као најближи род требала у сваком тренутку бити упућена у то где су и шта раде њени брат и сестра.

Очајна сестра се у међувремену обратила свим релевантним институцијама од републичких до Амбасаде БиХ у Канади, које, како сазнаје „ЕуроБлиц“, последњих дана проверавају да ли је у случају усвојења двоје деце било пропуста, те где се уопште данас налазе Северин и Светлана.

– Последњи пут смо се чули у јуну прошле године када ми је Северин послао поруку да ће Светлану вратити у Бањалуку, јер су је оптужили да је украла неке вредности. Након овога је престао сваки контакт. Шаљем им поруке, видим да их неко чита, али одговора нема. У међувремену сам се обратила Центру за социјални рад у Бањалуци да ми одговоре шта је са мојим братом и сестром, али никакав одговор нисам добила – испричала је Александра Ј, поновивши у неколико наврата да је забринута за безбедност најближих.

Како званичних информација нема, Јокићева каже да су је потресле оне незваничне, које су протеклих дана дошле до ње, а према којима су Северин и Светлана смештени у установу затвореног типа у Канади и налазе се на одвикавању од дрога?!

– Не могу да верујем да су се обоје за непуних годину дана, колико су провели код стрица и стрине у Канади, одједном постали зависници, тим пре што су овде били одлични ђаци и здраве особе. Чула сам и како су наводно обоје већ били наркомани када су отишли тамо, што знам сигурно да није истина – испричала је забринута сестра, додавши како сумња да се у случају њезине браће нешто покушава заташкати.

У читавом случају интересантно је да је усвојење обављено у рекордном времену.

В.д. директорка Центра за социјални рад у Лакташима Весна Јањић наводи да је овај центар „само“ радио обраду података о усвојитељима. На упит на који начин је рађена обрада, те како су проверени усвојитељи у Канади, Јањићева је одговорила да су ти подаци службена тајна, али да је „све урађено у складу са законом и правилима струке“.

Преусмерила нас је одмах у бањалучки Центар којем смо пре неколико дана послали упит, али одговоре до данас нисмо добили.

“ЕуроБлиц” сазнаје да је о читавом случају обавештена Амбасада БиХ у Канади, где су нам рекли да ће наредних дана имати детаљније информације о овом случају.

Извор “ЕуроБлица”, одлично упућен у случај усвајања Северина и Свјетлане, открива да је посебно интересантно како је експресно обављено усвојење, ако се зна да закони у Канади уопште не познају термин непотпуног усвојења.

– Непотпуно усвојење значи да свако дете које се усвоји, а старије је од четири-пет година, мора имати контакт са најближим члановима породице, а у овом случају најближи члан породице је километрима далеко од било каквих информација. Још чудније је што прецизне информације немају ни институције које су обавиле процес усвајања. С друге стране, закони у Канади не познају овај термин, већ искључиво потпуно усвојење, па се поставља питање да ли је у конкретном случају прекршен закон Републике Српске – објаснио је извор “ЕуроБлица”.

6

Деца за пример

Причу Александре Јокић потврдили су за „ЕуроБлиц“ директори Дечијег дома Рада Врањешевић у Бањалуци и Прихватног центра „Дује“ у Добоју Владимир Кајкут и Хамзалија Окановић, који су изјавили да су Северин и Светлана били не само здраве особе, већ и одлични ђаци.

– Док су били код нас били су здрави и редовно су похађали школу. Северин је био међу најбољим ученицима у свом разреду – навео је директор Дома “Рада Врањешевић” Владимир Кајкут.