Прочитај ми чланак

Вучић „близу одлуке о изборима“, али неће још да открива

0

Београд -- Премијер Србије Александар Вучић каже да је близу тога да одлучи да ли ће бити одржани ванредни парламентарни избори, али и да је још неће саопштити.

Вучић је рекао да је „видео захтеве неких коалиционих партнера“ као и да ће коначна одлука о парламентарним изборима бити саопштена „најкасније до понедељка“. Он је рекао да „сигурно неће дозволити повратак Србије у прошлост и да неће дозволити да поновни сукоби угрозе економски напредак земље“.

tomislav-nikolic-aleksandar-vucic-610x320

„Разлог за расписивање ванредних парламентарних избора је учвршћивање јединства и стабилности у Србији, а пре свега поводом ситуације у региону“, навео је нешто раније лидер ЈС Драган Марковић Палма у писаној изјави прослеђеној медијима.

Међутим, вреди подсетити да је само неколико дана раније други коалициони партнер напредњака и министар у Влади Србије Расим Љајић рекао да избори у овом тренутку „нису потребни“.

О спајању председничких и парламентарних избора говори се већ месецима, а актуелни председник Србије Томислав Николић је крајем прошле године рекао да је још тада разговарао с Вучићем о тој могућности.

Николић је рекао да је „одлука на премијеру“, али да је у околностима транзиције и крупних одлука „боље чешће проверавати вољу грађана“.

Вучић је могућност да грађани након само годину дана поново бирају посланике наговестио недавно у интервјуу у ком је потврдио да ће бити председнички кандидат.

Као што је већ уобичајено, та тема се затим данима спорадично појављивала у медијима и у изјавама функционера владајуће партије, а председница скупштине Маја Гојковић је прошлог викенда рекла да „треба сачекати Вучићеву одлуку још неколико дана“.

Она каже да се разматрају сви аспекти који би могли да изазову расписивање ванредних парламентарних избора, „на пример да ли странке уз СНС које подржавају Вучића деле мишљење какво је мишљење опозиције…“