Прочитај ми чланак

ОПЕТ ДОЛАЗЕ: Поновни прилив миграната у Грчку

0

На грчко острво Хиос стигли чамци са 145 миграната

Атина – После вишедневног затишја, дошло је до поновног прилива великог броја миграната са турске обале на грчка острва. У последња 24 сата на Хиос се искрцало 145 миграната из Сирије и Ирака, што је вероватно само почетак новог таласа избеглица, којих у Грчкој већ има више од 60 хиљада.

grcka-migranti

Фото: Политика

Како јављају грчки медији, први чамац са 18 људи примећен је данас у првим јутарњим сатима у грчким територијалним водама у Источном Егеју, недалеко од острва Хиос. Патролни чамци, који су одмах интервенисали, међу мигрантима су открили и турског превозника који није успео да побегне и који је ухапшен.

У друга два чамца, која су са турске обале стигла до грчких вода, било је још 127 миграната из Сирије и Ирака, а међу њима највећи број жена и деце.

Међутим, турска приобална стража, иако је видела чамце са  мигрантима, није спречила њихов улазак у грчке територијалне воде.

Ово је само још једна у серији провокација са турске стране са којима се Грчка суочава последњих месец дана. Готово свакодневно турски бродови нарушавају грчке територијалне воде са, како је прокоментарисала званична Атина, очигледном намером да провоцирају.

Министар иностраних послова Грчке Никос Козиас изјавио је да за сваки изазивачки потез Турске постоји одговарајући правни, политички и дипломатски одговор и да „Анкара чини велику грешку уколико мисли да је Грчка, с обзиром на економску кризу, слаба!”

У интервјуу ТВ Скај, министар Козијас нагласио је да је Анкара последњих дана дошла врло близу грчке „црвене линије” у Егеју и да чињеница да су бродови турске обалне страже, који су чак и пуцали у грчким територијалним водама код острва Фармакониси, „преставља игру ватром. Турска, изјавио је Коцијас, мора да зна да Грчка неће вечито бити толерантна и да би њен одговор могао бити много жешћи. Коцијас наглашава да чињеница да се Грчка суочава са економском кризом не значи да је запоставила своју безбедност и да, напротив, о њој брине више него раније.