Прочитај ми чланак

НИСМО САМИ? Насин свети грал пронађен – цео систем са Земљиним двојницама

0

Aмеричка свемирска агенција (НAСA) на недавној прес-конференцији открила је да је пронашла соларни систем испуњен планетама на којима би могле да се налазе ванземаљски облици живота.

Живот је имао прилику да настане и еволуира на најмање три од седам планета соларног система који је удаљен 39 светлосних година од нашег Сунчевог система.

Ilustrativni prikaz zvezdanog sistema Trappist-1 (Foto NASA)

Планете са условима погодним за настанак живота круже око патуљасте звезде, познате као Трапист-1, која је знатно хладнија и црвенија од Сунца.

Шест унутрашњих планета (најближих звезди) налазе се у зони у којој се температуре крећу од 0 до 100 степени.

Научници сматрају да од тих шест планета најмање три имају океане, што знатно повећава шансе за постојање ванземаљског живота.

Ниједан познати звездани систем не садржи толики број планета налик Земљи, у настањивој зони.

Главну улогу у откривању овог система имао је роботски телескоп којим су прављали научници са Универзитета “Џон Мурс” у Ливерпулу. Реч је о једном од инструмената који подржавају опсервације Насиног телескопа Спајсер, највећег те врсте на свету.

Планете су откривене путем тзв. “транзитне методе”, која укључује регистровање благог затамњења које се јавља када се планете нађу на путу између телескопа и звезде.

Траппист-1 налази се у сазвежђу Водолија.

Истраживање ће бити објављено у магазину “Нејчер”.

Конференцији, која је почела у 19 часова, присуствују бројни реномирани астрономи и планетарни научници из свих крајева света, а тема су егзопланете.

Егзопланете – планете које се налазе ван Сунчевог система, највећа су нада човечанства за проналажење ванземаљских облика живота, јер постоје велике шансе да се на некој од њих налазе услови слични као на Земљи.

Управо зато многи су претпостављали да ће бити речи о проналаску воде у течном стању или о доказима о постојању ванземаљских облика живота.

Конференција се преноси уживо на Насином сајту.

Подсећамо, прошле године НAСA је пронашла две настањиве планете налик Земљи

Једна од њих – Кеплер-452б, налази се у сазвежђу Лабуд, а удаљена је од Земље 1.400 светлосних година.

Планета Кеплер-452б већа је од Земље у пречнику за 60 одсто, а упркос томе што још нису установљене карактеристике њеног састава, научници сматрају да је у питању стеновита планета.

Потребно јој је 385 дана да обиђе пун круг око своје звезде, од које је само пет одсто удаљенија него Земља. Ово небеско тело исте је температуре као Земља, с тим што је 20 пута осветљеније од ње.

Кеплер-452б стар је око шест милијарди година (око једну и по милијарду година старији је од Сунца), а због сличне позиције, ротације око звезде и умерених услова, није искључено да су се на њему јавили ванземаљски облици живота.

Друга планета, Проксима б, налази се у настањивој зони звезданог система и готово је исте величине као Земља. Судећи према свим њеним карактеристикама, представља савршено тло за настанак ванземаљског живота.

Проксима б је ближа својој звезди него што је Земља Сунцу – потребно јој је само 11,2 дана да обиђе око ње, а њена звезда је много загаситија од Сунца.

Ипак, на планету пада велика количина УВ и рендгенских зрака, што значи да би живи организми у борби за опстанак морали некако да постану отпорни на ту радијацију.

Планета је пронађена током анализе података које су прикупили телескопи