Прочитај ми чланак

ХОЏАЈ ОПЛЕО: Србија би да доминира, као Русија!

0

Косовски министар спољних послова Енвер Хоџај тврди да ће Приштина испунити договор о оснивању Заједнице српских општина.

То је у нашем интересу и у интересу српске заједнице на Косову, да имају тело које их може подупирати, координирати, које им може побољшати живот и помоћи им у интеграцији у државне структуре Косова, у политику, економију, друштво – рекао је Хоџај за Н1.

Enver Hodžaj- Šiptarski ministar
 
Како каже, та заједница мора бити створена према основама Бриселског споразума и према одлукама косовског уставног суда.
 
У Београду понекад неки људи дају погрешан наратив око сврхе ове заједнице – рекао је он, поновивши да ЗСО неће имати никаква извршна овлашћења.
 
Говорећи о реакцијама ЕУ кад је реч о возу који је требало да иде на релацији Београд – Косовска Митровица, Хоџај сматра да је представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини учинила прави потез позвавши на састанак председнике Томислава Николића и Хашима Тачија, као и премијере Ису Мустафу и Александра Вучића.
 
Он тврди да Приштини није у интересу да има сталне тензије са Београдом.
 
Оно што је Могерини урадила на оба састанка јесте да је подупрла обе стране да смире ситуацију – рекао је Хоџај.
 
Одговарајући на питање о капацитетима правосуђа на Косову да се бави ратним злочинима, поготово почињенима од стране тзв. Ослободилачке војске Косова, Хоџај тврди да Приштина има вољу да нормализује односе са Београдом и да се суочи са прошлошћу.
 
Али право питање је зашто Београд 20 година након рата није спреман да преузме одговорност за оно што се догодило на Косову. Тако да би признавање косовске државе био први корак ка помирењу. Не мислим да бисмо, ако Србија још не прихвата независност Косова, могли променити односе између Београда и Приштине – закључио је Хоџај.

Србија жели да у руском стилу доминира регионом

Хоџај је изјавио и да Србија не жели да уђе у Европску унију (ЕУ) него да „у руском стилу“ доминира југоистоком Европе изазивајући сталне напетости са суседним државама, пренела је данас Хина.
 
Србија у руском стилу покушава да створи сферу утицаја у региону, демонстрирајући своју улогу и силу у БиХ преко Републике Српске, на Косову преко (српског) становништва на северу, у Црној Гори, чак и у Македонији и изазивајући сталне напетости с Хрватском – рекао је Хоџај за хрватску новинску агенцију.
 
Хоџај је оценио да Срби не желе приближавање ЕУ, која због унутрашњих превирања ни сама за то није спремна.
 
Он је рекао и да не верује да ће избити нови рат на Балкану, после крвавих сукоба 1990-их година који су се завршили интервенцијом НАТО на Косову 1999. године.
 

Не мислим да би могао избити неки шири сукоб или рат, али на делу је информациони рат који Београд води у руском стилу – рекао је Хоџај.
 
Како је Хина навела, Приштина истиче да нормализација односа с Београдом мора резултирати признањем Косова, које је досад признало 130 земаља.
 
Све земље знају, и Београд зна, да на крају тог процеса треба признати Косово. То је циљ дијалога, без тога је цели дијалог бескористан – рекао је Хоџај.
Он је додао да „због Русије и тероризма Кфор треба са остане на Косову дуже време“. Косово је 17. фебруара 2008. године једнострано прогласило независност коју Србије не признаје.