Прочитај ми чланак

„ЋЕРКА МИ ЈЕ У СЕКТИ И ЗА 2 ДАНА ЋЕ МЕ НАПУСТИТИ, а јa не могу дa јој помогнем”

0

Двоје младих људи ће за неколико дана напустити земљу и нико не зна шта ће се са њима догодити када то ураде.

– Сатана има неколико имена, безброј облика и само један циљ: да узме себи што више душа. Дуго сам одбијала да поверујем да је ђаво узео под своје и моје дете, али сада сам сигурна да јесте – започиње своју причу очајна мајка 25-годишње Београђанке за коју тврди да је приступила секти.

sekta-bozja-deca-foto-printscreen-yt-14993

Према истраживањима, 46 одсто жртава секти размишља о самоубиству, од чега један број остаје само на покушају, а некима то полази за руком. Само у Србији, у званичном регистру, заведено је преко 60 верских заједница, односно, секти. Међутим, нису све сатанистичке.

Много деструктивније су далекоисточне, оне које мрцваре своје чланове тако што им мењају животе, терају их да напусте породицу и да, најчешће, нестану без трага на неколико година, чак и деценија. Све то под велом медитације.

– Моје дете је имало велике планове у животу, завршавала је факултет, живот је био пред њом. A онда се све окренуло преко ноћи. Почела је да нам прича о неком учењу које нисам разумела, да говори да је део верске заједнице и да сви ми у породици треба да јој се придружимо. Признајем, прво сам порицала оно што је било јасно – присећа се очајна жена.

Дани су пролазили и млада Београђанка је почела драстично да се мења.

– Само се искључила, ни са ким није разговарала, одбијала је да излази из куће. Седела је данима празног погледа, била изразито ратоборна кад би јој се неко обратио. Покушали смо да дођемо до њених “учитеља”, како их је звала, али они су негирали да су јој испрали мозак. Моје дете је пропадало, а руке су ми биле везане. На крају ми је саопштила да одлази из земље у непознатом правцу – каже.

Јадна мајка се одмах обратила Саветовалишту за жртве секти при цркви Aлександра Невског, али ни они нису могли да јој помогну.

– Нажалост, људи из секте су овладали манипулативном психологијом, знају како да човека ставе под контролу. То све заједно спада под криминалну радњу у којој од људи праве робове и ви ту не можете пуно да промените.

Далекоисточне секте вам мењају мозак потпуно, а све то путем медитације или јоге – објашњава сектолог Слађан Мијаљевић.

Међутим, када му се жена обратила за помоћ, случај га је неодољиво подсетио на један други који се у исто време дешавао, такође, у Београду.

– Само неколико дана раније чуо сам идентичну причу о младићу од 30 година који је био при крају студија, и који је ођедном почео да се мења. Прошао је кроз фазу када је покушао да увуче породицу у секту, па је постао ратоборан и на крају је рекао да почетком марта одлази из земље у непознатом правцу.

Ово двоје младих људи се не познају, али су очигледно део исте секте, и намеравају да напусте земљу у исто време. Нико не може да их заустави јер су пунолетни. Када оду, они постају робови својих учитеља. Нико не зна тачно чиме се све баве, али када се врате после неколико година, тешко их је психички повратити.

Иза себе остављају очајне породице које о њима годинама не знају ништа. Мијаљевић додаје да из сатанистичких секти људи излазе лако, после неколико месеци заборављају да су икад били њихов део, и немају потребу да се врате. Из ових, пак, излазе много теже. Имају доживотну потребу да се правдају учитељу и да му се враћају.

Иако се о сектама у Србији говори последњих неколико деценија, једина која је до сада затворена је секта Санатан.

Aко друге несметано функционишу, никоме није јасно.

Оно што је јасно је да ће двоје младих људи за неколико дана напустити земљу. Нико не зна шта ће се са њима догодити када то ураде. Нико не може да их заустави. И нико не може да им помогне.