Прочитај ми чланак

ТЕСТИРАЊЕ НУКЛЕАРНОГ ОРУЖЈА: Русија умешана!

0

Широм Европе у јануару ове године забележена је мала, али забрињавајућа стопа радијације, а научници све време безуспешно покушавају да открију њен извор. Неки сумњају да је за све криво нуклеарно тестирање које су Руси извели на Арктику, а други пак да је за опасно зрачење одговорна фармацеутска индустрија, пише „Motherboard“.

Француски нуклеарни институт ИРСН известио је да су у траговима детектовали радиоактивни јод-131 у атмосфери изнад северне Норвешке, Финске, Пољске, Немачке, Чешке, Француске и Шпаније. Ниво му је данас у границама нормале, али стручњаци су забринути јер не знају шта је био узрок повећању.

© AFP 2016/ BRENDAN SMIALOWSKI

© AFP 2016/ BRENDAN SMIALOWSKI

Норвешка агенција за заштиту од радијације НРПА потврдила је забрињавајућу информацију, али уверава како тренутно нема опасности за човечанство, пише Јутрањи.хр.

Већ се неко време шушка да је Русија у тајности тестирала нуклеарно оружје на арктичком подручју, наводно у области Новаја Земља. Радиоактивни јод-131 први пут открили су научници са два универзитета у Калифорнији 1938. године, а касније су га повезали с радиоизотопом сличном из тестирања атомске бомбе која су 1950-их провели Руси и Американци.

Исте опасне честице претиле су и после нуклеарне катастрофе у Чернобилу у Украјини 1986. године, те после несреће у нуклеарној електрани Фукушима у Јапану 2011. године. Али спорни јод-131 користи се и у медицинској индустрији и то за лечење болести и рака повезаних за штитном жлездом.

– С обзиром да је у атмосфери препознат само јод-131, а других радиоактивних састојака није било, верујемо да му је извор у фармацеутској индустрији јер управо она производи радиоактивне лекове. Ипак, тешко је са сигурношћу потврдити локацију спорне фабрике због пребрзог мењања смера ветрова који носе опасне честице, али сумњамо на источну Европу – рекла је Астрид Лиланд из норвешке агенције НРПА.

С њом се слаже и Британско друштво за заштиту од радиологије СРП. Због радиоактивног облака изнад Европе узбуну су подигнуле и Сједињене Америчке Државе па су 17. фебрауара на стари континент послале специјалну летелицу која би требала да детектује опасне честице.

Исти авион недавно је учествовао у експедицији изнад корејског полуострва након нагађања да је Северна Кореја извела нуклеарна тестирања.