Прочитај ми чланак

ПИСМО ЧЕПУРИНУ: Русија да врати војску на аеродром у Приштини и чува Србе

0

Поводом најављеног поновног покретања редовне авиолиније Београд-Приштина, Братислав Југовић, кандидат за председника Србије и бивши потпредседник Покрета социјалиста, упутио је званично писмо Александру Чепурину, амбасадору Руске Федерације у Србији у коме је затражио да Русија и председник Владимир Путин размотре могућност повратка дела руског војног контигента на аеродром у Приштини.

Вишевековно пријатељство руског и српског народа, наводи Југовић у писму, доказано је кад год је Србији било тешко – и у војним али и у дипломатским напорима Русије да помогну Србији у очувању њеног националног идентитета.

Cepurin nasmejan. jpg

Још увек нам је свима у сећању брилијантан 600-километарски марш руског војног конвоја са 200 руских војника из Босне до аеродрома Слатина у Приштини, када су јуна 1999. године претекли НАТО снаге које су се тада налазиле на много мањој удаљености у Македонији.

Такође, и руководство Србије би се могло позвати на тачку 6. Анеxа ИИ резолуције 1244 Уједињених нација, према којој се омогућава да минимално 200 а највише 999 припадника српских снага безбедности борави на територији Косова и Метохије. Део тих снага би могао да, уз руски контигент, борави на аеродрому Приштина и тиме додатно осигура безбедност Срба и других народа у јужној српској покрајини – закључио је Југовић у писму.