Прочитај ми чланак

ЊУЈОРК ТАЈМС: План Трампових сарадника за Украјину

0

Угледни амерички лист пише да да су Трампови блиски сарадници осмислили мировни план за Крим који се нимало није допао украјинским званичницима.

Недељу дана пре него што је Мајкл Т. Флин дао оставку на место Трамповог саветника за националну безбедност, у његову канцеларију је стигао запечаћени предлог у којем се оцртава на који би начин Трамп могао да скине санкције Русији, пише Њујорк тајмс.

donald-tramp-izabran

Флин је отишао након што је ухваћен како лаже да са руским амбасадором није разговарао о санкцијама, међутим предлог у којем је мировни план за Украјину и Русији, и даље је активан, баш као и они који желе да га прогурају; Мајкл Д. Коен, Трампов лични адвокат, који је лично доставио документ. Затим Феликс Х. Сатер пословни сарадник који је помогао Трампу да извиди ситуацију с Русијом, један украјински посланик, као и бивши шеф Трампове кампање Пол Манафорт.

И сада, док су Трампове везе с Русијом, као и оне особа које су му блиске, под повећаним надзором америчких обавештајних служби, ФБИ-а и Конгреса, неки од његових сарадника и даље су спремни и жељни да улажу у напоре за побољшање односа с Русијом. Споменути предлог, пише Њујорк тамс, много више је од мировног плана. Андри В. Артеменко, украјински посланик, који себе виде као будућег украјинског лидера у Трамп стилу, каже да има конкретне доказе који указују на корупцију украјинског председника Петра Порошенка, помоћу којих би га могао свргнути са власти. Артеменко исто тако тврди да има подршку Путинових сарадника.

Трампов адвокат Коен, као ни бизнисмен Сатер, нису разговарали с Трампом о овом предлогу, пише НYТ, јер немају искуства у спољној политици. Иако још увек није познато хоће ли Бела кућа узети овај предлог озбиљно, украјинске власти овакав начин преговора озбиљно је разбенсео. Украјински амбасадор у САД-у Валериј Чаљ, изјавио је да Артеменко нема право да износи било какве мировне планове везане за Украјину и остале државе.

На конференцији о безбедности која је одржана у Минхену, Порошенко је упозорио Запад због “попуштања у Русији”, а неки амерички стручњаци сматрају да би давање Русији било какве алтернативе од двогодишњег међународног споразума у Украјини била грешка. Трампова администрација пак шаље мешовите сигнале о сукобу у Украјини. Но, ако узмемо у обзир Трампове хвалоспеве о Путину, каже бивши амерички амбасабор у Украјини Џон Хербст, постоји бојазан да ће амерички председник да пожури са поправљањем односа с Русијом науштрб Украјине, па можда и с планом као што је Артеменков.

ФБИ сада разматра непотврђени досје који је саставио бивши британски обавештајац, а који су финасирали политички противници господина Трампа. У њему су изнесене тврдње да се Коен састао с руским представником у Прагу током председничке кампање како би разговарали о руском хаковању Демократске странке. Но, руски званичник који је именован у том извештају изјавио је за Њујорк тајмс да се никада није срео с господином Коеном. С друге стране, и Коен каже да никада није посетио Праг и да су тврдње изнесене у досијеу измишљотина. Коен има и личну везу с Украјином, његова жена је Украјинка и некада је радио с родбином тамо како би развио пословање с етанолом.

Артеменко је одседао у хотелу на Менхетну током својих посета Вашингтону. Његова супруга је према његовим тврдњама упознала Меланију Трамп још пре много година, теком њихових каријера модела, али каже да није упознао Трампа. Био је присутан на инаугурацији и посетио јр Конгрес, а притом је на свом профилу на Фејсбуку изразио своје дивљење Трампу и разговарао с америчким законодавцима о свом мировном плану.

У украјински парламент ушао је 2014. године, баш у години када је бивши украјински председник Виктор Јанукович побегао у Москву.

У целој тој причи био је и Манафорт, који је био шеф Трампове кампање, а који је помогао Јануковичу да дође на власт. Манафорт и Артменко се пак, према Артменковим тврдњама, нису никада срели.

Пре уласка у политику, наводи Њујорк тајмс, Артменко је пословао на Блиском истоку и као трговац некретнинама за подручје Мајамија заступао многе украјинске спортисте. Поједине колеге у парламенту описују га као корумпираног, неверодостојног или једноставно неважног, аки чињеница је да се домогао значајног богатства. Он је заправо украјински Трамп, пише овај лист.

Артеменко, како он то сам каже, види у Трампу прилику за договарање плана за мир у Украјини, те шансу за своју политичку каријеру.

У основи, његов план подразумева повлачење свих руских снага из источне Украјине. Украјински бирачи би на референдуму одлучили о Криму који је Русија анексирала 2014. Питање је хоће ли га дати у закуп Русији на рок од 50 или 100 година. Украјински амбасадор Чали одбацује такав закуп сматрајући га бруталним кршењем Устава. “Такве идеје могу створити и форсирати само они који отворено или прикривено представљају руске интересе.”

Сатер, дугогодишњи Трампов сарадник за везе с Русијом, био је спреман да помогне Артменку да његов предлог дође на сто Беле куће. Артменко је изјавио да га је с Сатером спојио заједнички пријатељ. Помогао му је да унапредити предлог тако да има смисла, испричао је Сатер.

У Белу кућу стигао је захваљујући Коену. Он је рекао да не зна ко је подржао овај приједлог из руске владе, али да је схватио како се ради о доказу корупције украјинског председника. “Превара никад није добра, зар не?”, рекао је Коен за НYТ.

Испричао је да му је Сатер дао писмени предлог у затвореној омотници. Када се Коен састао с Трампом у Овалној канцеларији почетком фебруара, оставио је предлог у Флиновој канцеларију. Коен је рекао да је чекао одговор када је Флин био присиљен да да оставку. Сада, Коен, Сатер и Артеменко све наде полажу у то да ће нови Трампов саветник за националну безбедност узети у обзир њихов предлог. Ко ће то бити, још се не зна, зна се само да је Трамп у петак на свом Твитеру написао да има четири кандидата за ову позицију.