Прочитај ми чланак

ШТА КАЖУ СТРУЧЊАЦИ Без два милиона евра нема кампање

0

Озбиљна кампања кандидата за председника Србије кошта најмање два милиона евра.

Под тим се подразумева кампања која омогућава улазак у други круг председничких избора, оценили су данас аналитичари за агенцију Бета, уз ограду да су реални трошкови сигурно већи од пријављених.

novacevri-620x350

„Два милиона евра омогућава кампању која подразумева припрему, организацију кампање, осредње појављивање у класичним медијима и јаку кампању на друштвеним мрежама“, рекао је стручњак за комуникације Игор Авжнер.

Он је рекао и да би Агенција за борбу против корупције морала да приликом провере извештаја о финансирању кампање све оно што је креирано у кампањи упореди с пријављеним износима, јер ту „постоје битне разлике“.

Извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар слаже се са проценом да два милиона евра кошта кампања која председничког кандидата води у други круг, и да су то износи које су потрошили Томислав Николић и Борис Тадић у кампањи 2012. године.

„Ту су урачунати одласци на терен, медији, јавни догадјаји, консултантске услуге разних агенција. Најнижи износ за кампању за озбиљног кандидата је око 500.000 евра, углавном је реч о кандидатима који од кампање желе да их учини видљивијим“, објаснио је Клачар.

Он је навео да ће ове године за председничке изборе бити издвојено 640 милиона динара, што је нешто мање него 2012.

„Износ се дели на два дела – 320 милиона иде свим кандидатима равномерно. На прошлим изборима их је било 12, па је то сума око 27 милиона динара. Остатак од 320 милиона динара иде кандидатима који иду у други круг“, навео је Клачар.

Према подацима ЦеСИД-а, на председничким изборима 2012. кандидати су за финансирање кампање највише користили новац из буџета, затим кредите, а тек онда прилоге приватних лица и фирми.

„Од тога 60 одсто трошили су на оглашавање у медијима, 22 одсто трошено је на агенције, истраживања јавног мњења, девет одсто на изборни материјал – штампање плаката, осталог изборног материјала и билборда, а три одсто издвајано је за организацију јавних догадјаја“, рекао је Клачар.

Он је рекао да би на председничким изборима 2017. године, уколико не буде и парламентарних, требало очекивати да ће бити трошено више новца него на претходним преседничким изборима.

„По ономе што сада видимо, сигурно ће доста трошити владајућа коалиција, као и Вук Јеремић“, проценио је Клачар. Он је додао да странке више троше у кампањама него што пријаве прихода и да је сигурно да постоје сиве зоне.

„На прошлим изборима странке су у просеку трошиле 15 одсто више него што су имале прихода. То је само потврда да су прави износи већи, да има много исплата услуга у готовини“, казао је Клачар. ;