Прочитај ми чланак

КРАЉ МЕСА ИЛИ ГОНИЧ РОБОВА Вучић отклонио све препреке за долазак немачког Тениса

0

Све препреке за дуго очекивану инвестицију немачке компаније Тенис отклоњене су пошто је Министарство пољопривреде расписало јавни позив за закуп државног земљишта на 30 година за инвеститоре у сточарству.

Упркос негирању министра пољопривреде Бранислава Недимовића да је јавни позив писан за Тенис, анализа Инсајдера показује да услови закупа које је Министарство прописало одговара раније објављеним захтевима немачке компаније.

Општа мерила за оцену инвестиционог плана су да се ради о улагању у нова основна средства у износу од најмање 3.000 евра по хектару, односно најмање 500.000 евра укупне инвестиције, у периоду до три године од дана почетка улагања, у складу с динамиком предвиђеном уговором.

5

Ови услови закупа омогућавају Тенису да почне градњу фарми на великим грађевинским и пољопривредним површинама неопходним за остварење свог инвестиционог плана.

Након састанка с премијером Александром Вучићем у септембру 2016. представници Тениса су као услов за изградњу фарми навели простор од 15 хектара грађевинског земљишта и око 3.000 хектара пољопривредног земљишта.

Влада Србије долазак немачког гиганта већ две године најављује као инвестицију која ће Србију коначно „вратити на пољопривредну мапу Европе“.

Ипак, и поред потписаног меморандума о сарадњи и многих састанака Вучића с представницима немачке компаније, званичан уговор још није потписан, нити је јавност обавештена о томе у којој је фази инвестиција.

Андре Филштете, портпарол Тениса, одбио је да потврди за Инсајдер.нет када и где ће почети градња првих фарми за производњу свињског меса.

„Тренутно смо и даље у процесу планирања. Чим будемо у могућности, обавестићемо вас о томе“, рекао је за Филштете за Инсајдер.нет.

Према анализи Инсајдера, упркос томе што нема званичних потврда, Влада Србије, без медијске помпе, детаљно припрема терен за долазак немачког инвеститора.

Тенис стартује у Зрењанину

Прва Тенисова фарма за производњу свињског меса према свему судећи биће у Зрењанину на грађевинској парцели у Банатском Деспотовцу.

Градска општина Зрењанин крајем прошле године објавила је да ће се управо на тој парцели површине 23,89 хектара бити изграђена фарма за тов свиња у заокруженом циклусу производње и да ће се за приплод користити 2.500 крмача, које ће уз најмодернију технологију омогућити годишњу производњу од око 70.000 товљеника.

Готово идентични подаци се наводе у Меморандуму о разумевању који је Влада потписала с Тенисом у априлу 2015.

Такође, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић у новембру 2016. је најавио инвестицију Тениса вредну више од 22 милиона евра.

„Немачки инвеститор планира да ангажује и кооперанте, што је добра ствар за наше произвођаче који могу да нађу свој интерес“, рекао је Јањић.

Пошто Општина Зрењанин припрема земљиште по налогу Министарства пољопривреде, новинари Инсајдера су питали Министарство да ли се у Зрењанину гради прва Тенисова фарма, међутим, до објаве текста нисмо добили одговор.

Немачки медији: „Робовски“ услови у Тенису

Компанија Тенис један је од највећих европских произвођача меса. И данас је породична компанија која је израсла из мале кланице која је основана 1971. Према подацима немачких медија, кроз кланицу компаније 2015. је прошло 16 милиона свиња, а годишњи промет процењује се на 6,3 милијаде евра.

6

Компанија је више пута пунила ступце немачких медија, а најчешће је описивана као место где је запослен велики број радника из источне Европе без уговора, у “робовским” условима за рад. Како су наводили медији, Тенис је велики број радника запошљавао преко агенција, па су отваране истраге због сумње да је тако избегавано плаћање пореза.

Током 2011. власник компаније Кларенс Тенис и девет директора кажњени су на суду с укупно 2,8 милиона евра због преваре с паковањима млевеног меса у које је стављана мања количина говедине од назначене. Тужилаштво је у овом случају тражило чак 350 милиона, али је у случају постинута нагодба.

Немачки Шпигл извештавао је крајем прошле године да је Тенис избегао казну од 128 милиона евра коју је требало да плати због кршења антимонополских прописа и договарања цене меса с другим произвођачима. Тенис је након пресуде угасио две ћерке фирме преко којих је пословао, па је по немачким законима случај затворен.

Шпигл наводи да Кларенс Тенис има имовину вредну 1,1 милијарди евра. Члан је надзорног одбора фудбалског клуба Шалке 04.

Критике због доласка немачке фирме

Стручна јавност и удружења пољопривредника оштро су критиковали Закон о пољопривредном земљишту донет крајем 2015, који је омогућио инвеститорима да добију до 30 одсто земљишта у свакој јединици локалне самоуправе на период до 30 година, оптужујући Владу да је садржај Закона писан директно због Тениса.

Многа удружења пољопривредника критиковала су могућ долазак немачке фирме, тврдећи да би она монополизовала српско тржиште, због чега би мали и средњи пољопривредници и узгајивачи свиња остали без посла.

Такође, стручњаци су истицали негативне еколошке последице толиког броја свиња на малом простору, наводећи примере европских земаља који су због узгоја свиња уништиле хектаре земље.

Комисија даје последњу реч о закупу

Према Закону о пољопривредном земљишту, Комисија за давање сагласности на закуп пољопривредног земљишта има дискреционо право да одлучи који инвеститор ће добити право закупа.

Према решењу Министарства пољопривреде, Комисију чине Бранислав Недимовић, министар пољопривреде и заштите животне средине, Душан Вујовић, министар финансија, Горан Кнежевић, министар привреде, Драган Милић, посебни саветник министра пољопривреде и заштите животне средине, и Ненад Катанић, вршилац дужности помоћника министра пољопривреде и заштите животне средине.