Прочитај ми чланак

УВЕК КРИВИ ЗА СВЕ: Проглашавају Србе геноцидним и кажу – све је у реду

0

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић сматра да ревизија тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу неће проћи.

Како каже, ревизија није поднета од стране легитимних представника БиХ, већ од појединца.

„Ово је вероватно највећи изазов после Дејтона, не само због те тужбе која неће проћи, јер је таквог карактера да је свакоме јасно да ће она пасти, мислим и у процедуралном делу. Она неће бити прихваћена јер није дата од стране легитимних представника БиХ, већ једног поједница, а тај Суд је сувише озбиљан да би то урадио“, рекао је Иванић за РТС.

dodik ivanic

Он је истакао да оно што је у БиХ дешава у вези са ревизијом тужбе руши основни концепт уређења у БиХ – консензус, по којем одлуке у име БиХ доносе представници сва три народа.

Иванић додаје и да ће односи Београда и Сарајева вероватно затегнути.

„Мислим да Београд није забринут садржајем тужбе и реакције из Београда су нешто блаже него у БиХ, што ја разумем. Ово што се догађа поводом тужбе руши основни концепт уређења у БиХ – консензус. Ово није тужба БиХ, ово је тужба Изетбеговића и једног броја НВО које га подржавају“, рекао је Иванић.

Он је навео да је од шефа дипломатије БиХ Игора Црнадака чуо да је амбасадорка БиХ у Хагу зауставила његово писмо, додајући да ће се данас састати са Црнадаком, после чега ће имати више детаља, али да је Црнадак успео да нађе начин да то писмо дође до Суда.

„Ја ово доживљавам као типичан пример онога о чему се ових дана говори – паралелизма у БиХ, прављења посебних структура, својих амбасадора. То је највећа опасност у БиХ – паралелне институције које одговарају само једном народу. За то су увек Срби оптуживани, а врло јасно да су то радили Бошњаци“, рекао је Иванић за РТС.

Vulin u Moskvi (1)
„Проглашавају Србе геноцидним и кажу – све је у реду“

Ревизија тужбе против Србије пред Међународним судом правде нарушиће односе у региону, изјавио је данас министар за рад Aлександар Вулин.

Осим тога, Вулин је упитао зашто међународна заједница ћути у овом случају.

„Не можете некога да проглашавате геноцидним, а да кажете – све је у реду. Ми ћемо да се дружимо и све је то лепо, а то што ви нас сматрате онима који убијају децу и хоће да затру један народ нема никакве веза са нашим односима… Погоршаће односе у региону и то не због Србије“, истакао је Вулин гостујући на ТВ Пинк.

Министар је указао и да се стално заборавља чињеница да Србија није починила геноцид, те да наши грађани не би требало да буду забринути због ревизије тужбе, јер се не мозе доказати нешто што није урађено.

Како је рекао, не може Бакир Изетбеговић да доведе до такве иницијативе, већ то мора да уради држава, а не појединац, макар он представљао читав један народ у БиХ.

„О праву уопште не морамо да расправљамо, али ово је политичка порука да се Србија и Срби доживљавају као непријатељски и да ће се радити све, па макар се дестабилизовао цео регион, макар БиХ престала да постоји као функционална држава, али да се Србији учини нешто лоше и нажао“, рекао је Вулин.

Он је упитао и зашто ћути међународна заједница.

„Је л’ можете да замислите да је ово урадио Додик или Иванић, колико минута би било потребно да се огласи читав свет и да каже – разбијате међународно признату суверену БиХ, кршите одлуке одговарајућих органа, успостављате паралелилизам, рушите заједништво, газите Дејтон… Тишина, мук. A мук је можда и најопаснији“, рекао је Вулин.

Министар је истакао да ревизија тужбе неће пореметити односе два народа, јер то нису урадили ни Бошњаци ни Срби, већ, како каже, човек који хоће да уништи БиХ и мир између Срба и Бошњака и подвукао да ће Србија и даље посматрати БиХ као свог партнера.

„Не можемо ми због понашања једног човека целу земљу и њене грађане да прогласимо непријатељском“, рекао је Вулин.

Према његовим речима, Изетбеговић очигледно неће БиХ, већ хоће да је уништи.

„Кад уништите уставни и правни предак једне земље, те земље више нема. Земља је тако осетљива, настала после Дејтона са пуно пажње и са којом морате да имате пажњу и истрајност да би се одржала… A ви дођете и без консултација са представницима друга два народа кажете – ја ћу тужити Србију, ја ћу повести једну политичку авантуру. Ово је опасно“, упозорио је Вулин.

Министар је истакао да би можда било „згодније“ да Изетбеговић покуша да објасни ко је покушао да убије премијера Србије Aлександра Вучића у Поточарима пре нешто више од годину дана.

„Можда не би било лоше да је своје напоре усмерио у том правцу, па да тако сарађује са Србијом и народом у РС, да каже ко је покушао да убије њиховог премијера. Што то не знамо, а треба да знамо да један човек хоће да дестабилизује БиХ, и не само њу, јер је ово мали простор и све се преноси са једне на другу страну“, рекао је Вулин.

Он је додао да је захвалан осталим представницима бошњачког народа који у не учествују у овоме.

Такође, захвалан је и РС и Србима у БиХ, који су, каже, сталожени, мирни, нису насели на провокацију и нису урадили ништа због чега би могли да их оптуже.

„Знате да међународна заједница има манир ‘сви смо исти’ – да се сви смире, да сви спусте реторику.. На срећу Иванић, Додик и остали су показали да имају политичку мудрост и да не треба да одговоре на тај начин, онако како је почео Изетбеговић, а он је почео разбијање БиХ. Они то нису урадили и сад не могу да кажу да смо сви исти“, закључио је Вулин.

Његов савет са представнике Срба у Сарајеву је да остану у институцијама и не препуштају СДA.

„Aли с обзиром да је сва структура изашла изван институција, да су одлуку око ревизије пресуде доносиле НВО, ниједна институција БиХ о томе није разговарала, значи да су Бошњаци напустили институционално деловање, и док год се они не врате у институције не видим разлог зашто би било ко од представника учествовао у седницама савета министара, парламента и Председништва“, рекао је Иванић.

Кад је реч о односима Бањалуке и Сарајеву, Иванић каже да они већ дуго нису складни и да ће и даље бити затегнути.

Једини излаз за смиривање прилика, указао је Иванић, јесте враћање у институције, које морају обезбедити они који су их напустили, а то је пре свега СДA.

Иванић је навео и да верује да је Изетбеговић био под притиском своје јавности, јер један део институција из реда бошњачког народа очекује тужбу, „зато што су навикнути да им је све допуштено“.

Каже да су се поводом тужбе отвориле ствари унутрашњег уређења БиХ, које су суштинске за њено дугорочно функционисање и које траже одговоре.

Иванић је мишљења да Изетбеговић, односно СДA, овог пута нема снажну подршку међународних институција као што је имала.

„За сада је присутна доминантно ћутња, али један број представника је више него јасно рекао да је ово контрапродуктиван потез, што мислим да су значајне новине на простору БиХ“, рекао је Иванић.