Прочитај ми чланак

ТРАМП ИЗНЕНАДИО МНОГЕ: Сарађиваћу са путином по сваку цену, нећу нуклеарни рат!

0

Радићу с руским лидером, по сваку цену, макар ме то политички уништило. Много је боље да имамо добре односе с Москвом него да избије атомски сукоб, тврди амерички председник.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је у четвртак увече да ће сарађивати са Русијом и њеним лидером Владимиром Путином по сваку цену. Он тврди да је много боље да Вашингтон има добре односе с Москвом него да избије нуклеарни рат.

tramp-putin-jutub

Медији праве проблем

Трамп је током конференције за медије, која је трајала чак сат и по времена, критиковао америчке медије због тога што су направили општу хистерију у вези с Русијом.
– Највише бих волео да имам добар однос с Москвом, међутим, због објављивања лажних, одвратних и нетачних вести, Американци би то вероватно видели као слабост. Сутра ћете рећи: „Доналд Трамп жели да сарађује с Русијом. То је страшно.“ Међутим, није страшно. То је добро – рекао је амерички председник.

Немојте заборавити да смо ми моћна нуклеарна сила, али да су то и они. Ако би Русија и САД радиле заједно, то би било добро, а не лоше

Доналд Трамп

Како је нагласио, упркос свему, сарађиваће с Русијом, по цену да га то политички уништи.
– Знам да, политички гледано, сарадња с Русијом није добра за мене. Најбоља ствар коју бих могао да урадим, како бих зарадио лаке политичке поене, јесте да потопим руски брод, који се налази на 50 километара од наше обале. Сви у овој земљи би рекли: „То је баш сјајно.“ Међутим, то уопште није добро. Изазвало би нуклеарни холокауст. Радије бих сарађивао с Русијом – објаснио је Трамп.

Он је апеловао на америчке медије да фабрикованим вестима о његовим наводним везама с Кремљом не саботирају зближавање две највеће нуклеарне силе на свету.
– Желим да вам кажем, лажним медијским извештајима које правите, нетачним и одвратним вестима отежавате склапање било каквог договора с Русијом. Вероватно Путин каже: „Нема шансе да председник Трамп икад сарађује с Русијом због притисака које трпи услед свих тих лажних прича. Баш штета“ – навео је шеф Беле куће.

На питање новинара да ли мисли да га Путин тестира, Трамп је одговорио да то није тачно.
– Путин вероватно мисли да са мном не може више ништа да се договори јер је сада то политички веома непопуларно. То је велика штета јер би требало да имамо добар однос с Русијом. Немојте заборавити да смо ми веома моћна нуклеарна сила, али да су то и они. Ако би Русија и САД заправо радиле заједно, ако бисмо имали добар однос с њима, верујте ми, то би била добра ствар, а не лоша – објаснио је Трамп.

У интересу народа

Према његовим речима, циљ му је да учини праву ствар за амерички народ и покуша да успостави добар однос с Кремљом.

– Оштро поступање према Русији неће допринети побољшању односа. У оваквој ситуацији, не знам да ли ћемо успети да се усагласимо, баш не знам. Можда хоћемо, а можда и не. Међутим, верујте ми, желим на првом месту да учиним праву ствар за амерички народ, а бићу искрен, на другом месту и за цео свет – закључио је председник САД.

Трамп се, иначе, суочава са великим притиском противника, који га оптужују за везе с Русијом. Хајку је покренула Хилари Клинтон још током предизборне кампање, оптужујући Кремљ да је хаковао компромитујуће мејлове њене Демократске странке и објавио их како би Трамп победио.

Није се зауставила чак ни након што је изгубила на изборима. Сада оптужује Трампа и његове сараднике за сарадњу с Москвом, а последња њена жртва је саветник за националну безбедност у Белој кући Мајк Флин. Он је био принуђен да поднесе оставку почетком недеље због оптужби да је нудио укидање санкција Москви у разговору са руским амбасадором у САД Сергејем Кисљаком, а о томе није обавестио потпредседника Мајка Пенса.

Одбио место саветника за безбедност

2Вицеадмирал Роберт Харвард одбио је понуду Доналда Трампа да буде постављен на позицију саветника за националну безбедност уместо Мајка Флина, који је почетком недеље поднео оставку.
– То је проблем личне природе. У јединственој сам прилици да након 40 година у војсци уживам у слободном времену – објаснио је Харвард зашто је одбио понуду.