Прочитај ми чланак

РАНО СЕ ОПОЗИЦИЈА РАДУЈЕ – Николић може у други круг председничких избора

0

Оног трена када је експлодирала вест да ће се Томислав Николић ипак кандидовати за председника Србије, опозиција се обрадовала и почела са калкулацијама, да је ово почетак краја напредњака и њиховог лидера Александра Вучића! Полазило се од тога да у варијанти са Николићем у изборној трци, Вучић не може однети понуду у првом кругу, док је у другом све отворено.

Социолог Слободан Антонић мисли да се опозиција преурањено радује јер би се у другом кругу могли наћи Вучић и Николић.

Slobodan Antonić

www.mc.rs

Према озбиљним истраживањима, а не овим нарученим које видимо по медијима, Јеремић, Шешељ и Јанковић имају негде око 10-12 одсто. Ако се Николић укључи у изборну трку он би могао не само да добаци до тих процената, већ и да их прескочи са гласовима Веље Илића. И поред ранијих сигнала да ће да подржи Јеремића, лидер Нове Србије би могао да се окрене Николићу – објашњава за „Вести“ Антонић.

Опозициони посланик Жарко Кораћ је међу онима који верују да је реч о озбиљном ударцу за СНС и вероватно почетку расцепа у овој „изразито ауторитарној странци“

Вучић сахрањује другог од својих политичких очева, после Шешеља. Неће то прочи без последица. Нико у СНС-у неће више мислити да му дугује лојалност – каже Кораћ.

Антонић, међутим, мисли да је такође преурањено говорити о будућем цепању напредњака, јер је је Вучић протеклих година странку „очистио“ од Николићевих људи.

У недостатку потврде или негирања од самих актера Николића и Вучића, медији се баве спекулацијама, а једна од њих говори да се актуелни председник одлучио да уђе у трку након тајног договора са Вуком Јеремићем. Калкулација је таква да Николићево учешће највише ради за бившег шефа дипломатије који се већ види у другом кругу. Као доказ они прилажу и Јеремићев благ коментар поводом Николићеве кандидатуре, у којем констатује да је та одлука последица „пет година понижавања институције председника“.

Николић откида 10 одсто

До пре само недељу истраживачима јавног мњења није пало на памет да испитаницима понуде опцију у којој би се на председничким изборима као кандидати, један против другог, нашли оснивач СНС-а и садашњи председник Србије Томислав Николић и актуелни лидер напредњака, премијер Александар Вучић.

До пре недељу дана овакав сценарио нисам очекивао, а у последња два три дана могао се наслутити. Пре свега на основу понашања главних актера. Рецимо, када је Вучић објавио кандидатуру, било је логично да га Николић одмах подржи, али се то није десило – наводи Владимир Пејић, директор Агенције Фактор плус и додаје да Николић може да отме десет одсто гласова Српској напредној странци.