Прочитај ми чланак

ПОТРAЖЊA ЗA РAДНОМ СНAГОМ ИЗ СРБИЈЕ Немци врбују средњошколце за рад

0

Потражња за медицинским радницима из Србије који би радили у Немачкој отишла је корак даље - ланци старачких домова сада деле промотивни материјал средњошколцима.

Они тако покушавају на време да обезбеде нову радну снагу, која им у Немачкој недостаје.

Како каже мр Биљана Јовановић Главоњић, помоћница директора Медицинске школе „Надежда Петровић“ у Земуну, у овој школи ђацима је подељен промотивни материјал немачког ланца старачких домова „Про сениоре“.

STARACKI DOM senior3_01

– Ђацима нуде волонтирање, стипендирање, праксу, по завршетку школе и запослење, а одлично знање немачког језика није пресудно. Дозволили смо да поделе флајере који упућују на њихов сајт тек након што смо проверили њихове лиценце и услове које нуде – истиче Главоњић.

Здравствени радници из Србије годинама представљају пожељан кадар у европским медицинским установама. Како истичу у Националној служби за запошљавање, највећи број послодаваца који траже наше држављане је из Немачке.

Подаци са бироа рада

Према подацима НСЗ, на бироу рада 2015. године била су 17.882 медицинска радника, док их је 2016. било 18.698. Највише њих, 3.334, на бироу су једну до две године, али чак 886 посао чека преко 10 година.

– У складу са споразумом о посредовању у привременом запошљавању српских радника у Немачкој, потписаним 2013. године, предвиђено је запошљавање медицинских сестара и техничара на пословима особља за здравствену негу старијих лица и болесника у болницама и другим установама таквог типа широм Немачке – кажу из НСЗ.

Потрага за медицинским радницима из Србије последњих месеци попримила је облике утркивања, где се чак и нашим лекарима који раде у Немачкој, а доведу радника са наших простора, исплаћују бонуси.

Болнице и старачки домови спремни су да плате од 500 до 2.000 евра по особи доведеној на пробни рад од шест месеци, те у Немачкој постоји и неколико стотина специјализованих агенција. Како сазнајемо, ова земља планира да „увезе“ чак 120.000 лекара разних специјалности, а тражња је највећа у најбогатијим и најгушће насељеним савезним државама – Баварској, Баден-Виртембергу и Северној Рајни-Вестфалији.