Прочитај ми чланак

Патријарх Кирил: Револуција из 1917. била је велики злочин

0

После богослужења у московском Храму Христа Спаситеља рекао присутним верницима: „Градимо добро и праведно друштво. Обраћајмо пажњу на муку другог човека. Из страшних догађаја од пре сто година морамо извући важан закључак: ми данашњи својим врлинама морамо искупити грехе и наших предака. И своје и грехе наших предака!“

ПОГЛАВАР Руске православне цркве – патријарх Кирил – рекао је верницима после богослужења у Храму Христа Спаситеља да је революција 1917. године била „велики злочин“ јер су революционари тада проливали невину крв.

ruski-patrijarh-kiril2

„Та революција је заиста била велики злочин. Они који су обмањивали народ, који су га доводили у заблуду и провоцирали га на конфликте – имали су сасвим друге циљеве које нису отворено износили. Имали су сасвим други „дневни ред“, а обични људи нису ни подозревали да ствари тако стоје“ – указао је патријарх московски и целе Руси.

Додао је да су революционари и „мучили људе“ и указао да су безмало сви који су организовали револуцију и сами пали као жртве репресија.

Кирил је апеловао: да се у Русији никада ништа слично не допусти:

„Градимо добро и праведно друштво. Обраћајмо пажњу на муку другог човека. Из страшних догађаја од пре сто година морамо извући важан закључак: ми данашњи својим врлинама морамо искупити грехе и наших предака. И своје и грехе наших предака!“

Шеф руске државе, Владимир Путин, у јануару 2016-те рекао је да су Лењинове идеје довеле „разарања историјске Русије“.

Пре три месеца је нагласио да је 1917-да за Русију обавеза да се окрене узроцима и природи тадашњих својих двеју револуција. И упозорио: лекције историје су нам потребне „да се помиримо и учврстимо друштвену и политичку слогу“.