Прочитај ми чланак

ГЕНИЈAЛЦИ, А ПОЧЕТАК НОВЕ АГОНИЈЕ, близанцима из Ниша, је свака освојена медаља

0

Нишки генијалци, близанци Богдан и Новак Станојевић, пре само неких месец дана освојили су две медаље на Олимпијади из астрономије и астрофизике у Индији и уместо да се посвете науци, они већ морају да брину како ће обезбедити новац за одлазак на следеће такмичење - у Индонезији и на Тајланду.

Иако са сваког међународног такмичења годинама у Ниш доносе златне, сребрне и бронзане медаље, њихово учешће је под знаком питања до самог краја, јер сами сакупљају новац.

Најбољи ђаци који би требало да представљају понос земље, града, они се често осећају понижено док аплицирају за средства како би отишли на пут. A неизвесност траје до самог одласка на пут.

bogdan i novak stanojevic genijalci iz nisa

Близанци Богдан и Новак Станојевић су ученици трећег разреда специјалног одељења за таленте Гимназије „Светозар Марковић“, која је иначе расадник талената.

Исту школу похађају и Душан Живановић (четврта година) који има две сребрне медаље са Олимпијаде из програмирања, и Богдана Ђорђевић (друга година) која је донела сребро из Кореје пре две године.

– Оног тренутка када прођемо сва такмичења у земљи, одмах знамо колико ће нас коштати пут у иностранство и онда креће агонија. Сакупљање новца, аплицирање, стрес, чекање јер увек је неизвесно. Било би нам много лакше када бисмо засигурно знали да ће нам нека институција помагати, не само нама него и свим нашим другарима који доносе медаље – објашњава Богдан за „Блиц“.

Како истиче, њима није тешко да уче, али им је много стресно када крену у потрагу за новцем.

– Некада су то мање суме па Град Ниш покрије, а некада су веће па морамо тражити спонзоре. За одлазак у Индију крајем прошле године, суму од 600.000 динара нисмо могли да платимо па смо почели да сакупљамо новац. Град Ниш нам је дао 200.000 и остало смо некако сакупили од општина и оних који су желели да помогну – прича Богдан.

Одлазак у Индију, као и на свако друго такмичење, како наводи, њима пуно значи, донели смо сребро и бронзу.

– Исто је било и када смо ишли у Aргентину на такмичење из природних наука, недостатак новца, али је тада била сума од око 230.000 динара, па нам је град обезбедио – додаје Богдан.

Он се нада да одлазак на такмичења из физике и астрономије у Индонезији и на Тајланду, неће бити под знаком питања због новца.

Када ће држава обезбедити новац?

Иако Министарство образовања, као и лолаклне самоуправе издвајају део новца за одлазак на интернационалне Олимпијаде њега никада нема довољно па се такимчари често сами боре да обезбеде средства. Тако је било са свим такмичарима из Ниша, као и са многима широм Србије.

У кабинету градоначелника Ниша потврдили су нам да Град Ниш брине о младим људима и да постоје финансијске позиције које обезбеђују одређену количину новца која може бити уплаћена. Управа за образовање и подстицај талентованих ученика и студената брине о финансијским токовима, па се одређена сума новца уплаћује, некада је то довољно, а некада ни приближно, као што је био последњи случај код браће Станојевић.

Ко је одговоран?

За недостатак новца за одласке на такмичења нико не жели да сноси одговорност или једноставно није одговоран. Одговори надлежних иснтитуција су готово идентични – дајемо колико смо у могућности.

Да ли је то прави однос према поносу Србије, питање је које свако из просветног ресора треба себи да постави. Годинама уназад млади генијалци боре се путем медија тражећи новац за одлазак на Олимпијаде, иако тамо не иду да би промовисали само себе и своје име, већ своју земљу – Србију.