Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ Хитлер је за Немце симбол зла, немогуће да су Павелић и Степинац хероји мира

0

Србија је за дијалог са Хрватском, али Хрватска не треба да очекује да ћемо аплаудирати подизању споменика Алојзију Степинцу и рехабилитовању уставша.

То је изјавио први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

„Хитлер је за Немце симбол зла, немогуће да су Павелић и Степинац хероји мира. Ако је то услов да водимо дијалог са Хрватском, никога за то неће наћи у Србији“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Наводећи да су наша врата отворена и да желимо разговор са Хрватском, Дачић каже да сви треба да се усредсредимо на заједништво, али да нас рехабилитација повезана са злочинцима и геноцидом сигурно не може водити ка томе.

„Степинац анђео мира? Немојте, молим вас. То је увреда за све који су страдали у НДХ“, каже Дачић и додаје да Хрватска може да „подиже и споменике Хитлеру, Химлеру, Гебелсу…, али нека нас не терају да томе аплаудирамо“.

„Имамо пружену руку“, каже Дачић и наводи да не жели да полемише са хрватским званичницима, те да је обавеза Србије да реагује на рехабилитацију усташтва у Хрватској што је, додаје, и обавеза Хрватске као чланице ЕУ.

Он је рекао да се противи рехабилитацији ратних злочинаца и сарадника окупатора у Србији, али још више рехабилитацији НДХ, наводећи да је данас постало нормално рехабилитовати НДХ и злочине против Срба и Јевреја, а проглашавати за ратно хушкање када се неко томе успротиви.

„Нисам чуо од њих осуду злочина против Срба, као што је Србија хапсила и кажњавала све који су починили злочине“, додаје Дачић, који се у обраћању на конференцији за новинаре позивао на историјске чињенице о Степинцу и НДХ.

Дачић је навео и да ће сутра у Новом Саду заседати комисија која се бави улогом Степинца.