Прочитај ми чланак

СВЕ ЗБОГ ЧЕТНИКА: Тито је обишао цео свет, али је овај град у Србији избегавао

0

Доживотни председник Југославије Јосип Броз Тито у историји је остао познат по својим светским турнејама, обиласцима држава на другом крају света и путовањима која су трајала по неколико месеци. Ипак, у домовини, у срцу Србије, постојао је град који је избегавао у широком луку!

Урбана легенда која се прича у чачанском крају каже да владари Србије никако нису волели овај град. Краљ Александар Карађорђевић посетио га је само једном и то због сахране војводе Степе Степановића, Тито га је заобилазио, а ни новији политичари га нису нарочито „мирисали“. А, изгледа, ни Чачани њих!

40608-tito-u-cacku-580x0

Када смо код Тита, доживотни председник Југославије у историји је остао познат по својим светским турнејама, обиласцима држава на другом крају света и путовањима која су трајала по неколико месеци. Ипак, прича каже, Чачак је избегавао у широком луку!

Током своје тридесетпетогодишње владавине Тито је у Чачку био седам пута, али увек у пролазу, на путу ка Ужицу. У Чачак плански није долазио готово никада, а историчари сматрају да је то због чињенице да је Броз до краја живота овај град доживљавао као близак равногорском покрету.

И није вредело што су га сваки пут на пропутовању на улицама дочекивале раздрагане гомиле људи… Чачани су у Титовим очима увек остали – четници, ваљда због своје близине Равној Гори и песме „На планини, на Јелици“.

У стварности, извештаји полиције краљевине Југославије из 1940. године Чачак су оценили као озлоглашено „комунистичко легло“ у Западној Србији. Из овог града су били чувени комунисти – Филип Филиповић, Коста Новаковић, Драгиша Мишовић, Милка Минић, Милош Минић…

Међутим, Тито је ипак имао другачију перцепцију овог места. Старији Чачани још увек причају да су сваки пут пре доласка председника СФРЈ људи означени као противници режима хапшени превентивно и по недељу дана раније, а да је етикету „бунтовничког града“ и места за избегавање, запечатила ситуација када је за време друге посете Тита Чачку, баш током његовог говора, нестало струје!