Прочитај ми чланак

СРПСКИ МИГОВИ НОЋНА МОРА СУСЕДА: Ево ко има најјаче наоружање у региону!

0

Историја нас учи да је Балкан, нажалост, одувек био буре барута. Зато се са великом пажњом прате потези сваке државе. Ових дана очи региона су упрте у Србију, због набавке војне опреме из Русије. Представљајући резултате своје посете Москви, премијер Александар Вучић је рекао да ће уз “мигове”, тенкове и борбена возила из Русије Војска Србије драматично побољшати оперативно-функционалне способности – до те мере да то као да није иста војска. А, какав је однос снага на брдовитом Балкану? Сајт “globalfirepower” доноси статистику која ће вас сигурно изненадити, али и која ће већ наредне години сигурно морати да се ревидира.

Према рангирању на овом сајту од укупно 126 држава, из земаља региона најбоље је рангирана Румунија на 43. месту, следе Бугарска и Хрватска на 67. и 68. позицији, док је наша земља на 83. месту. Слабије рангирана од нас је само Босна и Херцеговина као 120. земља, док осталих држава из региона нема ни на листи.

srbija-vojska-jutjub

И сам премијер Вучић је рекао да ћемо лако стићи Румуне. Према подацима овог сајта, наше североисточне комшије распоалжу са 75 хиљада активних војника и чак 875 тенкова. Када је у питању ратно ваздухопловство имају чак 125 разних врста летилица и 86 хеликоптера.

Њихови јужни суседи и партнери из ЕУ и НАТО, Бугари располажу са упола мање војника и 160 тенкова. Поседују и 68 авиона и 25 хеликоптера.

По параметрима овог специјализованог сајта, раме уз раме Бугарима су Хрвати. У њиховом строју је 21.500 војника, којима су на располагању 72 тенка и 68 летилица, као и 31 хеликоптер.

Следећи у региону, по рангирању смо ми. Како пише, Србија располаже са 52.000 војника, 225 тенкова и 123 разне летилице. Војска поседује и 37 хеликоптера.

Слабије пласирани од нас су само Босанци. Наш западни сусед има 10.500 војника, 149 тенкова и 20 хеликоптера. Авиона немају.

Ово је статистика. Али, она не открива у потпуности реално стање на терену.

Војни аналитичар Мирослав Лазански каже да Хрватска, на папиру, има 12 “мигова” 21, за које мисли да лети само три или четири, и да су застарели.

Словенија, како истиче, нема млазну авијацију, као ни Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија.

Бугарска има авијацију, али је питање колико је њихових “мигова” 29 оперативно, док Румунија нема “мигове” из ове серије који су оперативни, већ “мигове” 21 који су модернизовани.

О квалитетима “мига” 21 и 29 су сагласни Лазански и помоћник министра одбране Ненад Милорадовић. Како је рекао Милорадовић, “миг 21″ је летећа веш-машина која треба да извршава мисије против “мига 29″.

Лазански зато и указује на значај набавке војне опреме из Русије.

– Набавком шест “мигова” 29 добијамо непотпуну ескадрилу, која ће омогућити пилотима да остану у тренингу са врхунском технологијом, и уједно и да заштитимо небо над Србијом сопственим средствма, да не морамо да плаћамо туђу авијацију, и тако држимо корак са земљама чланице НАТО у окружењу – рекао је Лазански.

Управо се поставља питање, како ће то окружење гледати на јачање борбене моћи Србије.

– Они имају јак унутрашњи притисак и изражени шовинизам према Србији, који надмашује реалну ситуацију. Набавке “мигова 29″ од стране Србије, изазваће једну јаку кампању у Хрватској, како је хрватски народ угрожен – каже за Телеграф, Александар Радић, војни аналитичар.

Радић такође напомиње да су набављени авиони искључиво у дефанзивне сврхе, односно чување ваздушног простора Србије.

– Одлука да се набаве “мигови 29″ је производ прагматичности и потребе, а не политичке пројекције – истиче Радић.

У вези са поментим, треба додати да је Србија од Русије добила на поклон и 30 тенкова Т72 С и 30 борбених извиђачких оклопних возила БРДМ 2 и цеви 14,5 мм.

Када се све узме у обзир, јасно је да ће наша војска значајно побољшати одбрамбену моћ. Осим реалне слике на терену, верујемо и да ће се светске ранг-листе значајно променити када је однос војних снага на Балкану.

Али је најбитније, да цеви свих оружја ћуте и да скинемо етикету са почетка.