Прочитај ми чланак

ПУТИН ЋЕ ПОБЕСНЕТИ: Американци представили нову спољнополитичку стратегију!

0

Амерички потпредседник Мајк Пенс истакао је данас да ће администрација председника Доналда Трампа подржати НАТО и да ће стати уз Европу, чак и ако тражи нове начине сарадње са Русијом.

У првом значајном спољнополитичком обраћању у име администрације председника Доналда Трампа, Пенс је упозорио савезнике у НАТО-у да морају пружити правичан допринос како би подржали НАТО, напоменувши да многи „нису на јасном или уверљивом путу“ ка том циљу.

tramp-putin

Пенс је настојао да ублажи забринутост страних дипломата и безбедносних званичника да би Трамп могао да прибегне изолационизму у спољној политици.

Пенс је упозорио савезнике да морају да плате свој део као подршку НАТО-у, истичући да „многима недостаје јасан или кредибилан пут“ у том смислу.

Он је, такође, рекао да Русија мора да поштује споразум из Минска и деескалира насиље на истоку Украјине.

– САД ће наставити да сматрају Русију одговорном, чак и ако тражимо нове могућности за сарадњу, а као што знате председник Трамп сматра да се оне могу наћи – рекао је Пенс на Минхенској конференцији о безбедности.

На конференцији о безбедности у Минхену претходно је говорила немачка канцеларка Ангела Меркел, која је указала на потребу да се очувају и ојачају мултилатералне структуре као што су Европска унија, НАТО и Уједињене нације.

Говорећи пред Пенсом, Меркел је рекла да је НАТО „у америчком интересу“.

Пенс ће се данас састати и са лидерима Естоније, Летоније и Литваније, као и са украјинским председником Петром Порошенком.

Он ће током своје прве посете Европи као потпредседник САД боравити у недељу и понедељак у Бриселу.