Прочитај ми чланак

ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ: Азра Србе терала да лижу крв, одсецала им делове тела

0

Суђење Азри Башић за ратне злочине над Србима у Дервенти почело је данас потресним причама сведока Тужилаштва БиХ.

Један од њих је Чедо Продић. Он је 26. априла 1992. године са комшијама из насеља Чардак у општини Дервента, заробљен и одведен у Дом ЈНА у којем су се, како је навео, налазили припадници различитих војска – Територијалне одбране, Хрватског већа одбране и Хрватских оружаних снага.

У Дом ЈНА су спроведени са рукама изнад главе и постројени поред зида. Ту је, каже, већ затекао неколико комшија.

t

– Онда је почело ударање и мучење. Југословенске паре смо морали да једемо. Азра ми је рекла да једем. Нисам је познавао. Неко од војника је рекао: „Сад ћете видети како Азра удара“. Ушла је са групом војника. Мени је донела хрватску заставу да љубим шаховницу. Ударила ме је у међуножје – сећао се Продић.

Он је истакао да је Азра њега и Неђу Благојевића „конопцем као псе водала по поду и ударала“, а сломљена му је и вилица.

Продић је нагласио да је Азра до бесвести ударала Благоја Ђураша и да је водила војнике да га ударају.

– Чуо сам да га је Азра заклала, али нисам видео. Пет до шест метара сам био удаљен, а већ је мрак почео да пада. Један Миле Кузмановић ми је говорио да му је Азра одсекла уво и да је хтела да му одсече полни орган – каже Продић.

Он је додао да су затвореници морали да лижу крв војницима са чизама.

Сведок Жељко Стајичић је 26. априла 1992. године такође заробљен у насељу Чардак и одведен у Дом војске у Дервенти.

z

Стајичић је навео да се у просторији у којој су били смештени налазило између 25 и 30 људи који су били поређани уз зид, а да су на улазу били војници.

Наређено им је, како каже, да клекну на колена и тада је почела тортура.

„Благоје Ђураш био је ту са мном, у реду шести или седми. Кад је та жена ушла са групом, чувари су говорили: ‘Стиже Азра’. Азра је имала око 30 година, мушко држање, оштро војнички став, коса јака, црна. Ђураша су ударали, чуо сам да је кркљао. Азра је била та које су се очигледно сви бојали“, навео је Стајчић.

Он је рекао да га је ударала и Азра и да је приметио када је извукла нож и касније је чуо да је заклала Ђураша.

Стајчић каже да тада није знао ко је она, али да данас сви знају да је то Азра Башић.

ЗВЕРСТВА

Азра Башић оптужена је да је као припадник ХВО од 26. априла до почетка маја 1992. године у просторијама Дома Југословенске народне армије у Дервенти и на подручју села Поље учествовала у убиству, мучењу и наношењу великих патњи и повреда српским затвореницима. Суђење ће бити настављено 24. фебруара.