Прочитај ми чланак

Антисрпски скуп у центру Загреба, на мети „четник Пуповац“

0

Најновијим нападима на српску заједницу придружили се задарски и вуковарски ветерани, пише хрватски портал Новости.

Ветерани су на Тргу бана Јелачића затражили прогон Милорада Пуповца и Војислава Станимировића.

Hrvatska_zastava_01

Пале су оптужбе и на рачун ‘аболираних четника који су претворени у привилегирану националну мањину’.

Протестни скуп, који су Удружење Жене у Домовинском рату – Задар и Координација удружења проистеклих из Домовинског рата – града Вуковара под називом ‘Хрватски антифашизам кроз чудновате згоде шегрта фашизма – Војислава и Милорада’ уприличиле на главном загребачком тргу, протекао је уз нападе на рачун Срба, њихових представника и антифашиста.

У полусатном наизменичном читању припремљеног текста, три представнице организатора описивале су деловање ‘антифашистичке ЈНА и брадатих четника’ 1991. године, закључивши да је те године Хрватска видела више храбрости него вековима уназад.

„За сваку недељу слободе убијено је 20 Хрвата, изгубљено је 600 година живота. Сваки тридесети Хрват је био у логору, од тога свака трећа је била жена. За сваку досадашњу годину слободе, сто хиљада људи било је у прогонству. У Вуковару је убијено 2.000 људи и силовано небројено мушкараца и жена. За те злочине нико није ни условно осуђен, а уместо у затвор се ишло у државна тела. Аболирани четници су претворени у националну мањину која ужива сва права и привилегије, док су бранитељи дискриминирани. Обновљене су им куће, извршен поврат станарских права, регулисане пензије и признат радни стаж из Крајине, имају предност при запошљавању у јавним телима“, лицитирале су бројкама и набрајале махом неистините тврдње говорнице из Задра.

Оне су прозвале су Војислава Станимировића, председника СДСС-а, детаљно ‘сециравши’ његов ратни пут, а поштеђен није остао ни председник Српског народног већа Милорад Пуповац. Њему су спочитале анализу ‘Гласа концила’, учествовање у оснивању Удружења за југославенску демократску иницијативу (УЈДИ) 1989. године са Жарком Пуховским и Предрагом Матвејевићем, али, како су нагласиле, и ‘србовање по Србу и југословенске оргије по Јасеновцу’.

Управо је ово задарско удружење заштитници за децу пријавила децу из Боботе која су уочи Дана устанка народа Хрватске у Србу рецитовала партизанске песме.

„Хрватска политика је у знак захвалности за почињене злочине Станимировића послала у Хрватски сабор, а Пуповца је одликовала Редом хрватског плетера за нарочит допринос развитку и угледу Хрватске и добробити њених грађана“, поручиле су ветеранке.

Осудиле су и постављање ћириличних плоча по Вуковару те браниле оне који су их уништавали. Изразиле су веру да ће домовина Хрватска, која је по њиховој оцени према ветеранима незахвална, препознати ‘своје стваратеље и бранитеље и да ће целивати њихове ране и пружити им свеколику пажњу’.

Након читања текста, окупљени су певали националистичке песме, међу којима и оне Марка Перковића Томспона, а потом су извели и перформанс. Ветерани залепљених уста и свезаних руку окупили су се у круг држећи хрватске заставе, од којих је једна имала грб с почетним белим пољем. Упркос националистичком ентузијазму, на протесту се окупило једва стотињак особа и то углавном старије животне доби.