Србин на свадбу сина позвао Бошњака који му је спасао живот у рату (ВИДЕО)

3

Владо Гајичић, који је тешко рањен на Купресу током рата у Босни и Херцеговини, недавно је на венчање сина позвао Алију Ћосића, који га је након рањавања пребацио у болницу и спасао му живот.

Србин на свадбу сина позвао Бошњака који му је спасао живот у рату (ВИДЕО)

Алија Ћосић, добитник „Златног љиљана“, највишег признања у Армији БиХ, и заповедника вода 305-705. славне брдске бригаде, спасао је живот тешко рањеном Гајичићу, који је остао без оба ока, преноси Дневни аваз.

Говор Влада Гајичића на свадби

Упркос томе што је Ћосић током ратних дешавања изгубио два брата, каже да се ни у једном тренутку није двоумио шта да уради.

„Кад је Владо рањен, употребио сам санитет. Неки су се љутили због тог чина, али мени је сваки рањеник исти. Нисам никад ни размишљао да ћу једног дана тог човека поново срести“, испричао је Ћосић за Дневни аваз.

Током заробљавања, Гајичићев сат је остао код Ћосића, а Гајичића су пребацили у зеничку болницу. Желећи, како каже, да скине терет са врата, приликом прве посете вратио му је сат. Ипак, Гајичић је то одбио и поклонио га свом спасиоцу.

„Чим се рат завршио, Владо је трагао за мном. Распитивао се за мене преко наших заједничких пријатеља. Први пут смо се срели 1996. године у Језеру на линији разграничења. Чули смо се свакодневно, једно време је завладало и затишје, које није дуго трајало“, каже Ћосић.

Онда је на његову адресу стигао позив на свадбу – Владо је женио сина.

„Његова жена му говори пред вратима да сам стигао на свечаност и он ми пред вратима рече: ‘Пријатељу, ниси ме изневерио ни овога пута’“, присетио се Ћосић.

Пред 400 људи у Бањалуци, Владо је испричао дирљиву причу.

„Нисам ни слутио да ће пред 400 људи испричати о нашем случају и другарству. У тим дирљивим моментима није било подела између Срба, Бошњака или Хрвата“, рекао је Ћосић пред сватовима.

Снимак његовог говора привукао је велику пажњу на друштвеним мрежама.

 • Garavi

  Ni jedan od ovih nije rodom sa Kupresa !
  Na kupresu nema Gajicica a ima Cosica
  koji su svi hrvati a nema ni jedan musliman.
  Ko pise ove lazi ???

 • Dijasporac

  Такви људи су хероји рата а не крволочне звери које ми често умемо да називамо „херојима“. Хероји су наравно и они који су штитили српско живље по српским крајевима и ништа више, не они који су ишли за своје потребе.

 • SlavenMilanov

  Прави ратник зна да је рањавање део посла… и зна да нико није имун на то… кад си човек у животу такав будеш и у рату – и онда ти буде и враћено као човеку.

  Ми смо данас „научени“ да је бити фукара врло уносно и „модерно“, па нам вести где је неко учинио нешто нормално и људски дођу као сензација…