Прочитај ми чланак

РЕКЛИ – НЕ! – ВЛАДИ СРБИЈЕ: Златиборци наставља изградњу гондоле упркос претњама!

0

Директорка јавног предузећа "Голд гондола Златибор" у општини Чајетина Бојана Божанић рекла је данас да ће се радови на изградњи панорамске жичаре наставити следеће недеље, упркос упозорењу грађевинске инспекције

„Два дана, после почетка градње гондоле радном акцијом, дошли су грађевински инспектори из Београда и направили записник о радовима и захтевали да терен вратимо у првобитно стање“, рекла је Божанић за агенцију Бету.

Она је додала да ће се, упркос инспекцијском упозорењу радови на изградњи почетне станице, наставити током следеће недеље јер је логично да се пројекат ради од почетка, а не од последње пете фазе за коју је затражена дозвола и у току је процедура додељивања.

„Пошто је радном акцијом и углавном, физичком радном снагом око 2.000 људи, ископан мекши, површински слој и дошло се до камена, сада ће радови бити настављени машинама“, рекла је Божанић.

Она је рекла да се спор општине Чајетина с Министарством грађевине, саобраћаја и инфраструктуре тиче нерашчишћених власништва над земљиштем на траси жичаре на четири од пет етапа, односо фаза градње.

„Министарство нас упућује да градимо по фазама, а само у једној деоници су рашчишћени власничи односи над земљом и то је пета, последња етапа на врху Торника за коју смо затражили дозволу. Документација је враћена са захтевом да се допуни и ми ћемо је комплетирати јер примедбе нису значајне“, рекла је Божанић.

Министарсто грађевине, саобраћаја и инфраструктуре је, према њеним речима, пре две године поклонило 2.213 хектара земље власнику и купцу ПК Златибор, али је то решење после неколико дана поништило. Власник се, међутим жалио и тај спор се сада води пред Управним судом и за две године је заказано само једно рочиште“, рекла је Божанић.

Додала је да, иако жалба не одлаже упис земљишта на општину Златибор, ниједна државна институција не жели ништа да уради како би олакшала да се утврди власништво над земљиштем и реши спор.

„Ових дана смо платили надокнаду за превођење земљишта из шумског у грађевинско преко два милиона динара само на 30 ари. Aко има логике у томе да морамо да платимо све, платићемо. Све што може да се плати није скупо“, рекла је Божанић.

Општина је пре два дана поднела захтев Министарству финансија ради привођења намени, односно коришћењу земљишта које на на почетној и међустанци будуће жичаре“ рекла је Божанић.

Општина Чајетина је 9. фебруара ове године поднела захтев за грађевинску дозволу за последњу станицу панорамске жичаре на врху Торника, јер су на том земљишту решени имовински односи с републичким јавним предузећима која су користила те парцеле – Емисиона техника и везе, Пошта Србије и Србијашуме.

За прву и остале фазе градње, то није могла да учини, због спора око земљишта које користи приватизовано предузеће ПК „Златибор“.

Жичара би требало да буде дуга девет киломеара, највећа на свету и да повеже насеље Златибор са врхом планине Торник. На пола пута ће имати међустаницу а носиће 55 путничких кабина са по 10 места. Пројекат је вредан 13 милиона евра.