Прочитај ми чланак

ОТКРИВЕН „СКРИВЕНИ“ КОНТИНЕНТ: „Некад превидимо очигледне ствари“

0

Тим научника открио је "скривени континент" Зеландију у Пацифику, који је "закачен" за Нови Зеланд и чија је површина највећим делом испод површине воде.

Како је наведено у истраживању које је објавило Геолошко друштво Америке, Нови Зеланд и Нова Каледонија су део великог континента површине 4,9 милиона квадратних километара, који је потпуно одвојен од Аустралије.

RE

Foto: Geosociety.org

Та област, чијих се 94 одсто површине налази испод воде, откривена је помоћу сателитских података и технологије мапе гравитације.

„Научни значај класификовања Зеландије као континента је више од пуког додавања имена на листу. То што један континент може да буде потопљен, а да и даље није фрагментисан указује на интересантну геодинамику и даје нови увид у истраживање спајања и раздвајања континенталних плоча“, наводи се.

Тим научника сматра да би Зеландију сада требало посматрати као одвојени континент, односно да би требало одбацити ранију теорију по којој та област представља скуп континенталних острва и фрагмената.

„Базирано на низу геолошких и геофизичких доказа, посебно оних који су прикупљени у последње две деценије, ми сматрамо да Зеландија није скуп делимично потопљених континенталних фрагмената, већ кохерентан континент површине 4,9 милиона квадратних километара“, наводи се.

Како геолози рачунају Европу и Азију као једну континенталну целину, Евроазију, Зеландија представља седмо име на листи.

Како преноси Раша тудеј, Зеландија је величине Индије, „дебљине“ од десет до 30 километара и одвојила се од Антарктика пре 100 милиона година, а затим од Аустралије пре 80 милиона година.

Истраживачи наводе да није у питању „откриће“ већ ново „поимање“.

„Зеландија показује да велике и очигледне ствари у природним наукама лако могу да се прескоче“, наводе научници.