Прочитај ми чланак

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ за СРБИН.ИНФО: „Заветници никада нису били опозиција својој земљи”

0

„Током последњих месеци велики број људи предлагао ми је да се кандидујем на председничким изборима, али је и моја и одлука руководства покрета била да Заветници на овим изборима немају кандидата из својих редова”, рекла је у ексклузивном интервјуу за Србин.инфо, чланица Председништва и портпарол Српског сабора Заветници Милица Ђурђевић и додала:

– Током последњих месеци велики број људи предлагао ми је да се кандидујем на председничким изборима, али је и моја и одлука руководства покрета била да Заветници на овим изборима немају кандидата из својих редова. Функцију председника Србије посматрам као оличење државне равнотеже и националног консензуса и захвална сам свим људима који ме виде као некога ко би могао да одговори тим задацима. Ипак, сматрам да ће ови председнички избори протећи у стању велике политичке кризе и поларизације друштва и да ће бити праћени до сада највећом медијском блокадом. У таквим околностима не бисмо имали довољно простора да адекватно представимо свог кандидата.

milica zavetnici 2

Заветници су будућност и уверена сам да су наредни избори они на којима ће наша политика однети победу. На Главном одбору покрет ће донети одлуку да ли ће подршку пружити некоме од кандидата који у свом програму буду истакли теме које препознајемо као кључне.

ВУЧИЋ И НИКОЛИЋ

Унутрашња превирања у другим партијама свакако нису тема у коју Заветници желе да улазе, нарочито што још увек нема никаквих званичних потврда. Оно што је важно за Србију је да нечије партијске и политичке поделе не буду изнад државних интереса. Разлике у политичким концепцијама између премијера и председника нису новост, тако да не бих била изненађена да на изборима наступе одвојено.

Премијер Вучић је најавио да су могући и ванрадне парламентарни избори. Уколико буду организовани, Заветници излазе самостално или у коалицију са другим странкама и покретима?

На претходним парламентарним изборима наступили смо самостално и стекли политички легитимитет. Изразито смо ојачали структуру, унапредили кадрове и омасовили чланство. Изградили смо јаке и партнерске односа на међунарном плану, пре свега са Јединственом Русијом. Предстојећи редовни избори за Град Београд и ванредни паралементарни избори свакако су у фокусу нашег политичког деловања. Активно се припремамо и отворени смо за преговоре са свим суверенистичким и државотворним снагама.

Да ли и међу патриотском опозицијом има западних играча?

Сам термин „патриотска опозиција“ данас је потпуно недефинисан. Постоје они који се декларативно залажу за патриотске постулате, а суштински су далеко од њих. Познато је да су родољубива осећања народа често била злоупотребљена од стране оних који су их усмеравали ка правцу рушења континуитета државе. Заветници су аутентични управо зато што никада нисмо били опозиција својој земљи. Дугорочно, само такав став доноси добро земљи и народу.

У Београду је покрет Неда(ви)мо Београд на Дан државности организовао протесте против владајућег режима. Ваш коментар.

Када је поменуто удружење током прошле године отпочело протесте Заветници готово да једини нису у њима учествовали, јер смо имали сазнања ко се крије иза организатора демонстрација и са каквим намерама. Оне нису српске, оне нису часне, оне немају за циљ борбу за право и правду, већ искључиво стварање лажне алтернативе и рушење уставног поретка. Последњи протест тзв. „паткице“ доказао је да они раде по опробаном методу обојених револуција – „што мање људи – већи хаос“. Имали смо прилику да видимо агресиван наступ организатора, који су очигледно револтирани чињеницом да су у потпуности разобличени у јавности као антисрпски фактор.

У Црној Гори владајући режим прогања Србе и све што је српско, истовремено уводећи на силу, против народне воље,  земљу у НАТО.  Како се томе супроставити? Ко све у Србији подржава НАТО и како се против тих снага треба борити?

У данашњој Црној Гори која је успостављена на лажираним резултатима референдума има мање демократије него међу афричким племенима. Ни за време османске окупације није овако брутално спровођен процес расрбљавања Црне Горе. Сведоци смо да режим Мила Ђукановића прети да ће ухапсити лидере опозиције, Андрију Мандића и Милана Кнежевића. Позвали смо државни врх Србије да коначно стане у заштиту свог народа у Црној Гори и успротиви се даљој реприсији и прогону.

Постоје оправдана очекивања да Црна Гора ипак неће постати чланица НАТО пакта због ревизије америчке спољне политике. Ми подржавамо предлог Руске Федерације за формирање „балканске четворке“, тј. савеза војно неутралних земаља – Србије, Црне Горе, Македоније и БиХ. То је једино одрживо решење за мир на Балкану.

Српски сабор „Заветници“ су у недељу, 12. фебруара свечаном академијом у Коларчевој задужбини у Београду обележили пет година постојања.  У протеклом периоду на шта сте, када је Ваш покрет у питању, поносни, а где мислите да сте подбацили?  Да ли ћете се ускоро регистровати и као политичка странка?

Првих пет година Заветника прославили смо у присуству делегата и чланова из целе Србије, Републике Српске, Црне Горе и српског расејања. Свечаној академији присуствовали су представници институција Републике Српске, делегације амбасада Руске Федерације, Народне Републике Кине и Сиријске арапске републике. Угостили смо и наше пријатеље из Демократског фронта у Црној Гори и Демократског савеза Срба из Хрватске, али и представнике пријатељских политичких организација у Србији.

zavetnici kolarac 7

Закључак радног дела скупштине покрета је да смо испунили све планове и остали доследни својим програмским принципима. Издржали смо медијски прогон, политичке притиске и оспоравања и након свега тога остали јединствени и још јачи. Увек постоји простор за унапређивање и трудићемо се да у наредом периоду побољшамо све сегменте рада покрета.

Наша структура већ сада је јача од многих параламентарних партија, а политика јаснија, језгровитија и доследнија. За нас српски интереси немају алтернативу и тиме ћемо се руководити и у будућности.