Прочитај ми чланак

КОМПЛИМЕНТИ: Британци нахвалили Београд!

0

Британски лист Телеграф је поводом Дана државности Србије објавио чланак о Београду, наводећи да српска престоница важи за дестинацију на којој се може уживати у свим годишњим добима.

Лист наводи да је ноћни живот веома узбудљив и разноврстан тако да ће свако понаћи нешто за себе, а као велика предност истиче се и то што се Београд налази на ушћу Саве у Дунав, а у летњим месецима се ноћни живот сели на реке и сплавове.

Фото: Flickr - Ненад Златановић

Фото: Flickr – Ненад Златановић

Телеграф наводи да је Србија у процесу придруживања ЕУ и да се у Београду користи динар као валута. Карте за туристичке атракције и градски превоз су приступачне, а трошкови за храну и пиће су такође веома скромни.

Храм Светог Саве је један од највећих храмова на свету, а пројекат који је започет 1935. године још није потпуно завршен и толико је велики да се и данас ради на унутрашњости цркве, укључујући и осликавање, наводе репортери британског листа.

Они су одушевљени и храном, посебно ћевапима, традиционалним балканским јелом које се састоји од млевеног меса печеног на роштиљу.

Лист пише и о Калемегданској тврђави са погледом на Саву и Дунав која је популаран градски парк где Београђани уживају у фантастичном погледу.

До Београда је могуће доћи пругом која води из Бара а Телеграф наводи да је то најспектакуларније путовање возом у Европи. Карте су приступачне, а у принципу није тешко доћи до места поред прозора, тврде репортери.

Помиње се да је у Београду могуће видети и зграде које припадају комунистичкој ери и рушевине које су остале након НAТО бомбардовања, преноси РТС. Међутим, када је реч о архитектури, издваја се Земун у коме су куће из аустро-угарског периода, као и Скадарлија, боемска четврт која има шарм Монмартра.

Посетиоцима се саветује да обавезно посете Кућу цвећа, Титов гроб и музеј пун поклона које је лидер Југославије добио.

На крају, Телеграф посвећује пажњу и фестивалу „Егзит“ у Новом Саду, који се налази на само сат времена вожње од Београда.

Како се истиче, то је један од најпознатијих музичких фестивала у Европи на коме су наступале многе светске звезде.