Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Бићу председник свих Срба света

0

Наш национални циљ у 21. веку треба да буде подизање специјалних односа између Србије и Републике Српске на највиши могући ниво, као и будуће уједињење Србије и Републике Српске у једну државу.

Председнички кандидат Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, налази се у посети Републици Српској и Бањалуци. На конференцији за медије у Међународном прес центру у Бањалуци Обрадовић је представио свој председнички програм у делу који се тиче односа према Србима у окружењу и расејању. Тим поводом Обрадовић је изјавио да ће бити председник свих грађана Србије без обзира на верску и националну припадност али и свих Срба у окружењу и расејању.

(Фото СП Двери)

Србија мора поново постати матична држава свих Срба света и то је једна од најважнијих дужности новог председника Србије. У протеклом периоду Србија је престала да врши улогу матице. Укинуто јој је Министарство за дијаспору и Србе у региону, потом престала са радом и Скупштина Срба у региону и расејању, да би на крају била укинута и канцеларија за дијаспору и Србе у региону.

Данас постоји само Управа за дијаспору и Србе у региону при Министарству спољних послова Србије која већ више од две године нема свог директора и самим тим практично не постоји. Када постанем председник Србије инсистираћу на повратку Министарства за Србе у окружењу и расејању и позвати многобројне Србе света да се врате у отаџбинске земље на Балкану, пре свега Србију и Републику Српску.

Држава Србија је дужна да олакша процес добијања држављанства за све наше сународнике ван граница Србије који желе да постану српски држављани, Србија је потом дужна да омогући бирачко право и олакша процес гласања за све своје држављане који живе и раде ван Србије. Скандалозно је да је на прошлим републичким изборима гласало само око 6.000 бирача ван Србије, рачунајући све земље у окружењу и читаво расејање.

Посебан је важан позив Србима света да инвестирају у своју отаџбину, да се са својим породицама врате у Србију и овде уложе своје образовање, знање, искуство и контакте стечене широм света, често на веома високим и угледним положајима у страним земљама. Међутим, држава Србија треба да их позове да се врате и да им омогући посебне услове за инвестирање стеченог капитала и повратак њихових породица.

Уместо страних инвеститора који су фаворизовани од стране актуелне власти у Србији треба подржати све оне успешне српске предузетнике из иностранства који желе да свој бизнис покрену у Србији. На крају конференције, Обрадовић је истакао да је Република Српска највећа српска национална победа у последњих 100 година и да је очување Републике Српске прворазредни национални интерес:

„Као председник Србије бранићу интересе Републике Српске и супротставити се сталним покушајима њеног укидања и утапања у вештачку и наметнуту Босну и Херцеговину. Наш национални циљ у 21. веку треба да буде подизање специјалних односа између Србије и Републике Српске на највиши могући ниво, као и будуће уједињење Србије и Републике Српске у једну државу. Сматрам и да грађанима Црне Горе на неком новом референдуму треба понудити да и Црна Гора постане део ове државне заједнице са Србијом и Републиком Српском. Велике геополитичке промене у Европи и свету одвијају се у правцу у коме је ова национална идеја реално остварива“, истакао је председнички кандидат Двери на крају свог обраћања у Бањалуци.