Прочитај ми чланак

СРБИЈА БАНАНА ДРЖАВА: Осуђен и кажњен затвором пре завршетка суђења!

0

Бечејац оптужен за угрожавање сигурности, осуђен и пре завршетка суђења. Уз записник са недавног рочишта адвокат оптуженог добио и пресуду.

Овај Бечејац се у “име народа” оглашава кривим и изречена му је условна казна од шест месеци затвора, која се неће извршити уколико у року од две године не понови кривично дело. Истом пресудом Д. Г. је обавезан да плати и судске трошкове од 5.000 динара и то у року од 15 дана.

02v (7)_620x0

До овог скандалозног сазнања бранилац оптуженог, новосадски адвокат Милан Дабић, дошао је када је после рочишта одржаног 8. фебруара, уз копију записника, добио и унапред донету и написану пресуду.

– Тек касније истог дана адвокатски приправник ме је обавестио да је, стављајући записник у предмет брањеника, уочио да је после одлуке о одлагању рочишта, на следећој страници исписана пресуда – каже Дабић, напомињући да у својој десетогодишњој адвокатској пракси није доживео ништа слично. – Одмах сам скенирао записник и пресуду и мејлом обавестио председника Основног суда, а затим и лично разговарао с њим.

ОДРЕКЛИ СЕ ЖАЛБЕ!

Адвоката Дабића још више је изненадило образложење поменуте пресуде. Кратко је наведено да је пресуда, пошто су се странке одрекле права на жалбу, постала правоснажна. У поуци о правном леку на крају пише да “против ове пресуде жалба није дозвољена”.

Председник бечејског суда је, по Дабићевим речима, одмах предузео мере и затражио да се поступајући судија изјасни о свему што је спорно.

Оваквим потезом, доносећи пресуду пре завршеног кривичног поступка, сматра адвокат Дабић, судија Арпад Бучи је нарушио презумцију невиности оптуженог.

– Суђење је почело у септембру 2016. године, једно рочиште после тога је било одложено, а оно 8. фебруара одржано. Поступак јесте у завршној фази, али није још готов, тако да, каква год била, пресуда није могла бити донета – поручује Дабић.

У унапред написаној пресуди, у коју су “Новости” имале увид, наведене су све генералије осуђеног, једино недостаје јединствени матични број. Додуше, није написан ни датум када пресуда постаје правоснажна.

ИЗЈАШЊЕЊЕ СУДИЈЕ

Председник Основног суда у Бечеју Горан Чимбуровић истичући да не може да коментарише овај случај, саопштио је да је после Дабићеве притужбе на рад суда, судска управа формирала предмет и да је поступајућем судији наложено да се у року од три дана писано изјасни.

– После тога се утврђује да ли је притужба основана или не – тврди Чимбуровић. – Подносилац притужбе ће у законском року бити обавештен о исходу.