Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ ОТВОРЕНО о СВЕМУ: Николић издао, Вучић и ја у другом кругу

0

Председник СРС Војислав Шешељ нашао се у веома необичној ситуацији, јер постоји могућност да му у предизборној кампањи највећи конкуренти буду некадашњи први сарадници Томислав Николић и Александар Вучић.

Због тога се његова конференција за новинаре ишчекивала са посебном пажњом.

Лидер радикала на самом почетку је навео да је, кандидатуром Николића за председника, ситуација јаснија него пре неколико дана.

seselj radikali_skrinsot_be57a255f7

„Закључили смо да се Вучић кандидовао да не би изгубио изборе, јер смо и ми убеђени да би Николић био прегажен већ у 1. кругу. Међутим, околност да се и Николић појављује као кандидат нас уверава да су наше шансе веће и повољније, јер ће сигурно бити и 2. круга. Никад Томислав Николић не би одлучио да се сам кандидује, да нема неко упориште, можда у Мишковићу или западним факторима, иако се упорно представља руским човеком“, сматра Шешељ.

Он истиче да је већ говорио о криминалним аферама Томислава Николића, али и да је ово знак да се „човек који је кренуо од нуле сада враћа на нулу“.

„Нећу да се бавим ситном боранијом. У 2. кругу избора борићемо се Александар Вучић и ја, али су на мом удару и Томислав Николић и Вук Јеремић. Од свих ових кандидата имаћемо најскромнији буџет, али ћемо их све надјачати. Не знам да ли је било договора Вучића и Николића и да ли је Николић издао Вучића, али је своју странку издао сигурно. Он је све време члан СНС, пустите ви то као – одрекао се функције председника партије. А ја никада нисам био његов и Вучићев ментор, јер да јесам, они би били много бољи докторанди и не би издали нашу идеологију. Дакле, одричем се сваког менторства, а на кумство ме немојте подсећати, то ми је болна рана“, истиче лидер радикала и додаје да СРС прижељује и парламентарне, поред председничких избора.

Одговарајући на новинарска питања, Шешељ је навео да „Руси нису наивни да би очекивали да ће Томислав Николић победити“.

„Па то нико жив не очекује! Николић није руски човек, то је јасно одавно, а ја сам уверен да се Русија неће мешати у наше изборе и унутрашња политичка питања“, узвраћа председник СРС.

Он је додао и да функционери СРС неће добровољно ићи у Хашки трибунал, али се осврнуо и на потенцијалног Вучићевог наследника на премијерском месту.

„Убеђен сам да то неће бити Зорана Михајловић. Замислите да тек онда кренемо да подсећамо како је картицама по иностранству куповала доњи веш. Ако буде и парламентарних избора, а ја не победим на председничким, врло је лако да ја постанем премијер. Освојимо највише, узмемо и СПС и ето нама Владе. Објективно су нам много даље демократе него напредњаци и социјалисти по програмским циљевима, а интерес Србије ће нам увек бити на првом месту. Не верујем да ће Вучић Дачићу препустити премијерско место, јер Ивица није фактор са уцењивачким потенцијалом. Мислим да ће Вучић решење тражити у својим редовима и у том смислу видим Николу Селаковића као најбољег кандидата. Вероватно га је Вучић зато и држао у резерви, јер је од свих министара некако најмање компромитован. Ипак најбоље решење би било да Вучић остане премијер, а ја постанем председник. И тада бих критиковао Владу, али и Вучић и сви остали могу бити уверени да бих остао фактор стабилности. Ниједна акција насилног рушења режима не би имала шансе да прође, а стриктно бих се држао Устава“, уверава Шешељ и закључује да ће у 1. кругу председничких избора „почистити“ све остале кандидате, док ће се са Вучићем суочити у 2. кругу и победити га.