Прочитај ми чланак

С 300, ТУНГУСКА, ТОР: Три прстена за одбрану неба Србије!

0

Систем противваздушне одбране Србије, по окончању преговора о набавци наоружања са Русијом и Белорусијом, чиниће три прстена заштите. Најшири ће чинити систем С-300, који ће бити заштићен ракетама средњег домета „тунгуска“. Последњу линију одбране чиниће ПВО систем „тор“, чија ће набавка бити дефинисана током предстојеће посете Београду председника Белорусије Александра Лукашенка.

– Сваки ракетни систем мора да буде заштићен другим системом, како би могао несметано да дејствује – објашњава саговорник „Новости“ из војног врха. – Изолован, изложен је непријатељској ватри и без већих шанси. Важно је зато да бокове С-300, чије ракете добацују и до 150 километара, бране ПВО системи средњег и кратког домета. „Тунгуска“ и „тор“, о чијој набавци се преговара, идеални су за ову намену и са С-300 чине јединствену целину.

russia-weapons-56z6h-army-3

Фото: intermagazin.rs

Састав пакета наоружања који ће стићи из Белорусије биће познат већ у априлу, када ће Србију посетити делегација представника армије и наменске индустрије Белорусије предвођена председником Лукашенком. Коначном стиску руке поводом набавке авиона и ракета, претходиће оснивање мешовитог тела за војну сарадању две државе.

Војна сарадња са Минском биће организована готово по истом моделу како је устројена са Руском Федерацијом. Авиони „миг 29“ који ће стићи из Русије добиће најмодерније наоружање и у наредним годинама чиниће окосницу борбене моћи српског ратног ваздухопловства.

План војног врха је да, по усаглавању свих детаља примопредаје, три белоруска „мига“ резервише за обуку пилота, док ће остатак летелица пристиглих из Минска распоред добити у систему заштите ваздушног простора Србије. Прва два „мига“, према сазнањима „Новости“, у Батајници се очекују већ половином марта. Одмах по слетању почеће и посао њиховог ремонта и модернизације у Ваздухопловном заводу „Мома Станојловић“. Динамика ремонта и детаљан план коришћења, ипак, биће познат после прецизирања свих детаља посла – донације Белорусије.

СЕЛЕКЦИЈА ПИЛОТА

Војска Србије припрема се за убрзану селекцију пилотског кадра за летење на „миговима 29“. План је да се ове године направи избор и почне обука људства које ће се наћи у кокпиту ових летелица. Министарство одбране, истовремено, тражи начин за побољшање материјалног положаја пилота и популаризацију њиховог позива. Процес започет донацијом руским авиона, према плановима Војске Србије, биће комплетно завршен 2020.